Energie Actief Soest

Informatieavonden over isoleren

EAS wil woningeigenaren in Soest zo goed mogelijk ondersteunen als ze het energiegebruik in hun huis duurzamer willen maken. Daarover vindt u veel informatie op onze website. En als daar aanleiding voor is organiseren we informatieavonden. Najaar 2019 was er aanleiding om informatieavonden te organiseren over het isloleren van je huis:

  • er was een subsidieregeling voor isolatiemaatregelen (als je twee maatregelen tegelijk laat uitvoeren)
  • isoleren is altijd zinvol. Of er nu wel of niet een warmtenet komt, of we nu wel of niet van het aardgas afgaan, Warmte die je binnen houdt, hoef je niet in te kopen (of op te wekken).

Daarom organiseerden we in de maand november, samen met  de bibliotheken van Soesterberg en Soest (IDEA) twee maal (dezelfde) informatieavond met als thema: ‘Alles over isoleren’

Twee maal: Alles over isoleren

Op 7 (Soesterberg) en 19 november (Soest) 2019 organiseerde EAS tweemaal een informatiebijeenkomst over isoleren. Dat gebeurde samen met de bibliotheken van Idea. Over die samenwerking lees je hieronder meer. Bij de in totaal ruim 50 aanwezigen was grote tevredenheid over de avonden. Tevreden of zeer tevreden gingen ze naar huis.

Bij de opening van de informatiebijeenkomsten kregen de aanwezigen informatie van Menno Westveld over wat je zelf kunt doen aan energiebesparing met  kleine maatregelen en bewust omgaan met energie. Maar het belangrijkste onderwerp was de isolatie van de schil van je woning. Welke maatregelen zijn mogelijk (spouw, vloer, dak, glas), welke materialen zijn beschikbaar, en van welke maatregelen krijg je later geen spijt? Peter van Lint had over deze onderwerpen een uitgebreide presentatie (download als PDF) samengesteld, Daarin legde hij ook kort de verbinding met het stappenplan, dat we inwoners van Soest aanbieden als ze hun woning (uiteindelijk) van het aardgas willen loskoppelen. Dat stappenplan vind je terug op het Energieloket van de gemeente Soest.

Na een korte pauze kwam Peter van Lint nogmaals terug om meer te vertellen over de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis. Er is momenteel weer subsidie mogelijk voor isolatiemaatregelen. Je leest er meer over in de presentatie van Peter van Lint, maar ook op het Energieloket van Soest.

(duurzame) energie in de bibliotheken in Soest en Soesterberg

Op vrijdag 1 en vrijdag 8 november waren vrijwillgers van Energie Actief Soest aanwezig in de bibliotheek van Soesterberg en op vrijdag 15 en vrijdag 22 november in de bibliotheek van Soest. Enkele tientallen bezoekers van de beide bibliotheken kregen op die manier tips om hun huis duurzamer te maken. Er was ook een maquette van een huis, waarin je kunt zien wat er aan maatregelen mogelijk is. En er waren speciaal voor de gelegenheid boeken over duurzame energie en andere duurzaamheidsonderwerpen. ​​

Informatie over duurzame energie in de bibliotheek

Energie Actief Soest en de bibliotheken van Soest sloegen in de maand november van 2019 de handen ineen. In de bibliotheken stond ‘Nederland leest’ in het teken van duurzaamheid. En Energie Actief Soest wil inwoners van Soest helpen hun woning duurzamer te maken. Daarom deden we dat in november 2019 samen.

Nederland leest… over duurzaamheid

De maand november is de maand waarin Nederland Leest. Dat is een actie van de Nederlandse bibliotheken. Ieder jaar wordt een boek van een bekende schrijver gratis weggeven in de Nederlandse bibliotheken. Daar omheen is er actie. In 2019 stond een boek van Jan Wolkers centraal en daar omheen was er aandacht voor duurzaamheid. Dat vonden EAS en IDEA een mooie mogelijkheid om samen te werken. Daarom organiseerden we onze informatieavonden deze keer bij de bibliotheken in Soesterberg (de Linde) en Soest (IDEA). Vóór de informatieavond begonnen konder aanwezigen terecht in de bibliotheek voor het boek van Jan Wolkers en andere boeken oven natuur en milieu.