Energie Actief Soest |
|
Energie Actief Soest gaat 2017 in met in totaal 17 leden. Op de valreep meldden zich nog 3 nieuwe leden. Begin 2016 stond de teller nog op 6. Het gaat goed! Eén keer per jaar komen we bij elkaar voor een 'heisessie'. Daar maken we de plannen voor het nieuwe jaar, die daarna worden 'vertaald' naar een werkplan.
Het werkplan van Energie Actgief Soest is vooral geënt op het 'Duurzaamheidsplan 2016-2020' van de gemeente Soest. De precieze invulling kan van jaar tot jaar worden aangepast aan de ervaringen. We begonnen het jaar 2017 met 14 leden en besloten dat werken in werkgroepen dan het meest effectief is. Vanuit die werkgroepen, maar ook in de (vier) gezamenlijke vergaderingen kwamen we tot een aantal nieuwe inzichten. De vragen die op tafel lagen tijdens de 'heisessie' waren vooral:
Netbeheerder Stedin en de energietransitieOlivier Schriemer van Netbeheerder Stedin gaf een presentatie van hoe netbeheerder Stedin in de provincie Utrecht vormgeeft aan de energietransitie. Daarin spelen slimme meters een rol en Energie Actief Soest en Stedin werken samen bij de plaatsing van slimme meters in Soest (Lees MEER). In zijn inleiding was veel aandacht voor de toekomst, bijvoorbeeld hoe overtollige elektriciteit tijdelijk kan worden opgeslagen als waterstofgas of synthetisch methaangas,. Dat is nodig om nieuwe producenten (zonnepanelen en windmolens) en gebruikers (e-auto’s) op een goede manier te kunnen bedienen via het bestaande net. Een uitdaging want 7,6 miljoen woningen moeten worden omgezet van gasverwarming naar elektrische verwarming.
De term 'Slim Net' of 'Smart Grid' is het buzz-woord, waarmee 'Netverzwaring' binnen de perken kan worden gehouden. Daarom wordt op dit moment veel innovatiekracht gestoken in het vinden van betaalbare technieken om langdurig (maanden) energie op te slaan. De elektrische auto wordt gezien als deel van de oplossing, onder meer vanwege zijn relatief grote accu, die ook als energie opslagplaats benut kan worden. Als futuristische ontwikkeling liet Olivier nog een plaatje zien van 'Electric re-charging'. Deze Engelse ontwikkeling wil elektrische auto’s op de snelwegen op een speciale groene baan draadloos van elektriciteit te voorzien. De slimme meter uit de kastErnestine Elkenbracht, adviseur bij Quintens, gaf de tweede presentatie, nu meer specifiek over hoe je met slimme meters echt energiebesparing kunt bereiken. Zij is projectleider van een maatsschappelijk consortium, dat zich inspant om de slimme meter bij zoveel mogelijk mensen 'uit de kast' te krijgen. Daarvoor is het nodig om een energiedsiplay te koppelen aan die slimme meter.
Ze hebben onderzocht welke segmenten van gebruikers interesse hebben in zo'n display, maar ook wat zo'n display aan voordelen kan bieden. Daarnaast is gekeken wat mensen belangrijk vinden bij de aanschaf van zo'n display. Op basis daarvan kozen ze voor een experiment met een display van Geo. Bij een experiment in Rotterdam met een kleine honderdvijftig huishoudens bleek de display te leiden tot een energiebesparing van gemiddeld 6%. Meer over de keuze voor de Geo en het onderzoek lees je HIER. Omdat zo'n display tot substantiële energiebesparing leidt, heeft Energie Actief Soest besloten aan te sluiten bij dit initiatief en 50 displays aan te schaffen voor inwoners van Soest. Dat kan onder gunstige voorwaarden, omdat Stichting Soest Duurzaam besloot om een subsidie te verlenen op de aanschafprijs uit het Finds Energieadvies van de gemeente Soest. HIER lees je er meer over. |
Op 11 november 2017 kwam Energie Actief Soest bijeen in de Molenaarskamer van molen “De Windhond” en werd in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de gemeente gebrainstormd over plannen voor 2018 en verder.
De dag was gesplitst in twee delen: Informatie en inspiratie in de ochtend met twee externe presentaties en in de middag daarop voortbouwen met eigen ideeën en input voor het Werkplan 2018. Hiernaast doen we verslag. |