Energie Actief Soest

Een lage energierekening en droge voeten

Als het hard regent is er in de wijk ‘t Hart op meerdere plaatsen wateroverlast. Daar moet wat aan gebeuren. ​En op energiegebied is er in de wijk ook nog wel wat te verbeteren. Energie Actief Soest  (koopwoningen) en Portaal (huurwoningen) zijn de afgelopen twee jaar in de wijk actief geweest om woningeigenaren en  huurders te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Maar dat kan zeker nog beter. 

Wijkbewoners nemen het voortouw

Zes wijkbewoners​​ in ‘t Hart hebben inmiddels het voortouw genomen. Jessica Doorn, Rifka en Sylvester Wielenga, Pat Pemberton, Peter van Lint en Gerrit Vledder willen als ‘wijkwerkgroep’ hun wijk energiezuiniger maken en ervoor zorgen dat iedereen in de wijk de voeten droog houdt. Op beide punten is er nog (veel) werk aan de winkel. Daarom doen ze dat niet alleen. Wijkbewoners worden uitgenodigd om hun steentje bij te dragen.

Coronapauze tot eind september

Het plan was om in maart 2020 de actie te starten met een bewonersavond in de Prins Willem Alexanderschool (PWA). Maar door het coronavirus zijn die plannen uitgesteld tot het najaar. Op dit moment wordt met de PWA gesproken over een gezamenlijke actie in de periode 25 september tot 5 oktober. Er zal dan een mobiel energieloket komen te staan bij de PWA, waar wijkbewoners en ouders van leerlingen van de PWA terecht kunnen voor informatie, tips en een cashbackactie. In die week zijn er ook plannen voor  een informatieavond voor wijkbewoners, voooraf gegaan door een barbecue. Tenminste, als dat dan weer mag. Ook op de school zullen in die periode activiteiten worden georganiseersd waarin het energiezuinig en comfortabel maken van de woning centraal staat. Dat gebeurt met de leerlingen, maar ook met hun ouders. 

Gemeente, Portaal, Energie Actief Soest

De gemeente Soest, Portaal en bewonersinitiatief Energie Actief Soest willen samen met wijkbewoners de wijk ‘t Hart ‘duurzamer’ maken. Dat is uitgewerkt in een project, waarin bewoners worden uitgenodigd hun energiegebruik te beperken en mee te helpen de wateroverlast in de wijk aan te pakken. Gemeente, Portaal en Energie Actief Soest zullen ook zelf daarin initiatieven nemen, maar ze willen dat graag doen met wijkbewoners. Daarvoor is het gezamenlijke project ‘Een lage energierekening en droge voeten’ bedoeld. De looptijd van het project is door het coronavirus aangepast. Het project loopt nu van 1 september 2020 tot en met 31 maart 2021.