Energie Actief Soest

Een lage energierekening en droge voeten

Als het hard regent is er in de wijk ‘t Hart op meerdere plaatsen wateroverlast. Daar moet wat aan gebeuren. ​En op energiegebied is er in de wijk ook nog wel wat te verbeteren. Energie Actief Soest  (koopwoningen) en Portaal (huurwoningen) zijn de afgelopen twee jaar in de wijk actief geweest om woningeigenaren en  huurders te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Maar dat kan zeker nog beter. 

Wijkbewoners nemen het voortouw

Zes wijkbewoners​​ in ‘t Hart hebben inmiddels het voortouw genomen. Jessica Doorn, Rifka en Sylvester Wielenga, Pat Pemberton, Peter van Lint en Gerrit Vledder willen als ‘wijkwerkgroep’ hun wijk energiezuiniger maken en ervoor zorgen dat iedereen in de wijk de voeten droog houdt. Op beide punten is er nog (veel) werk aan de winkel. Daarom doen ze dat niet alleen. Wijkbewoners worden uitgenodigd om hun steentje bij te dragen.

Bewonersavond

Er waren in maart plannen voor een bewonersavond in de Prins Willem Alexanderschool. Maar door het Corona virus zijn die plannen uitgesteld tot het najaar. Op de bewonersavond kunnen wijkbewoners meepraten over plannen voor de wijk. Ze worden daarvoor uitgenodigd met een flyer. Er is ruimte voor ideeën en voor vragen aan gemeente, Portaal en Energie Actief Soest. 

Wijkbarbecue

Corona gooide ook roet in het eten bij de plannen voor een wijkbarbecue. Die zou plaatsvinden bij een mobiel energieloket, dat naar de wijk zou komen met informatie over zuinig omgaan met energie en over opwekking van energie met zonnepanelen. En voor wie meteen aan de slag wilde was er een cadeau. Ook dit initiatief is verplaatst naar het najaar.

Gemeente, Portaal, Energie Actief Soest

De gemeente Soest, Portaal en bewonersinitiatief Energie Actief Soest willen samen met wijkbewoners de wijk ‘t Hart ‘duurzamer’ maken. Dat is uitgewerkt in een project, waarin bewoners worden uitgenodigd hun energiegebruik te beperken en mee te helpen de wateroverlast in de wijk aan te pakken. Gemeente, Portaal en Energie Actief Soest zullen ook zelf daarin initiatieven nemen, maar ze willen dat graag doen met wijkbewoners. Daarvoor is het gezamenlijke project ‘Een lage energierekening en droge voeten’ bedoeld. Het project loopt het hele jaar 2020.