Energie Actief Soest

Wat is geweest?

Wijkaanpak

Vanaf 2016 staat in het werk van Energie Actief Soest onze ‘wijkaanpak’ centraal. Met die wijkenaanpak wil EAS woningeigenaren stimuleren het energiegebruik van hun huis te verduurzamen. Dat spreekt voor de meeste mensen helemaal niet vanzelf. Daarom verspreiden we in de gekozen wijk een vragenformulier, waarop woningeigenaren kunnen aangeven hoe hun huis er op energiegebied voorstaat. En dat formulier halen we huis aan huis weer op. Daarna helpen we de woningeigenaren die dat willen om vervolgstappen te zetten.

Smitsveen (2021 – 2023)

In 2021 ging EAS aan de slag in Smitsveen. Dat gebeurde in een bijzonder samenwerkingsproject ‘Energie in Smitsveen’ met zes, later zeven andere partners. Het project richtte zich op bewoners met een kleine portemonnee. Dat zijn vooral huurders. Maar het bood ook mogelijkheden voor een een veel intensiever aanpak. We namen meer tijd. En we leerden veel. Daardoor waren de resultaten beter dan ooit. Lees MEER.

Soesterberg (2020)

In 2020 wilden we de twee resterende wijken in Soesterberg aanpakken: Soesterberg Noord en Soesterberg de Kom. Maar 2020 werk het jaar van corona en we moesten onze plannen daarom aanpassen. Leer MEER.

Soesterberg (2019)

In 2019 ging Energie Actief Soest voor het eerst aan de slag in Soesterberg. In de wijk waar vroeger veel Amerikaanse soldaten woonden bezochten we 650 woningen. Bijna 100 woningeigenaren deden mee. Lees MEER.

Soestdijk-‘t Hart (2018)

In 2018 ging Energie Actief Soest aan de slag in de wijk Soestdijk-‘t Hart. Daar werden de huizen bezocht in die delen van de wijk, waar (ook) jaren-30 woningen stonden. In twee rondes bezochten we bijna 900 woningen. 220 woningeigenaren deden mee. Lees MEER.

Klaarwater (2017)

In 2016 en 2017 voerde  Energie Actief Soest samen met het Wijkbewonersteam Klaarwater actie in de wijk Klaarwater. Deze eerste actie was onze proeftuin waar we in twee ronden in totaal alle 650 koopwoningen bezochten. In totaal deden meer dan 100 woningeiegenaren mee. Lees MEER.

Smitsveen

Soesterberg

Science Lab – Jong geleerd…

Energie Actief Soest organiseert sinds 2015 in de maanden november en december samen met Balans – Kinderboerderij ‘De Veeenwijde’ energieproefjes voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen van Soest. Bijna alle scholen deden wel een keer mee. Velen vaker dan eens. In veel gevallen gingen de leerlingen ook nog in gesprek met hun ouders. Lees MEER.

Informatieavonden

Informatieavonden bieden de mogelijkheid om op bepaalde onderwerpen dieper in te gaan. Energie Actief Soest heeft onder zijn leden veel mensen, die ‘verstand van zaken’ hebben. Die kennis willen ze graag delen met anderen. Dorpsgenoten, maar ook organisaties. Want we werken graag samen met anderen, omdat we dan ook weer nieuwe mensen kunnen bereiken. EAS vezorgt in principe ieder jaar wel een informatiebijeenkomst. Hieronder een overzicht van de meest recente.

Verkiezingsdebat 2022

Soest gaat voor een energietransitie – maar voor welke? Over deze vraag organiseerde EAS woensdagavond 23 februari een verkiezingsdebat bij het Griftland College. De ideale plek, omdat klimaatverandering een thema is  dat jongeren direct raaktLees MEER

Cursus ‘Hoe verduurzaam ik mijn huis?’ (2021)

In de maanden november en december van 2021 werd voor de tweede keer de cursus ‘Inleiding hoe verduurzaam ik mijn huis’ plaats. Ze kregen van doe-het-zelver Theo van Lieshout antwoord op de vraag ‘Hoe verduurzaam ik mijn huis?’ EAS organiseerde de cursus samen met de Volksuniversiteit bij Idea. Lees MEER.

Cursus ‘Hoe verduurzaam ik mijn huis?’ (2020)

Ondanks de coronabeperkingen kon EAS in oktober 2020 in samenwerking met de Volksuniversiteit en IDEA een cursus ‘Hoe verduurzaam ik mijn huis?’ organiseren. In drie cursusavonden vertelde Theo van Lieshout over wat er komt kijken bij het verduurzamen van je huis, met name als je ook de stap wilt nemen om het ‘energieneutraal’ te maken. Lees MEER.

Alles over isoleren (2019)

Op 7 (Soesterberg) en 19 november (Soest) 2019 organiseerde EAS tweemaal een informatiebijeenkomst over isoleren. Dat gebeurde samen met de bibliotheken van Idea. HIER vindt u een impressie.

Energie besparen (2019)

Op donderdag 14 maart 2019 organiseerde de werkgroep Groene Kerk van de protestantse gemeente Soest een bijeenkomst over energiebesparing. ​Dat gebeurde in samenwerking met Energie Actief Soest. HIER vindt u daarvan een impressie.

Alles over de warmtepomp (2019)

Op dinsdag 22 januari 2019 organiseerde Energie Actief Soest, samen met RZ techniek en Losado een bijeenkomst ‘Alles over de warmtepomp‘. HIER vindt u een impressie.

Klaar voor de toekomst (2018)

Op woensdagavond 25 april  2018 waren 75 bezoekers aanwezig op een informatiebijeenkomst over hoe je je woning ineens of stap voor stap naar Nul-Op-de-Meter (NOM ) kunt brengen. Centraal stond een presentatie van adviseur Henk Seinen. HIER vindt u een impressie.

Films

Energie Actief Soest wil inwoners van Soest helpen, die aan de slag willen met verduurzaming van hun energiegebruik. Maar waarom vinden we dat eigenlijk belangrijk? We vinden het belangrijk om die ‘waarom-vraag’ samen met inwoners van Soest te bespreken. Film is  daarvoor een prachtig medium. En Artishock Soest heeft een filmzaal en een film-werkgroep. Een mooie kans om samen te werken dachten wij. Dat vond de filmgroep van Artishock ook en daarom werken we sinds 2017 samen met jaarlijks één (of meer) filmavonden. 

I am Greta (2021)

In 2021 organiseerden de filmgroep van Artishock en Energie Actief Soest geen filmavond, maar een duurzaam filmontbijt. Dat gebeurde op de Dag van de Duurzaamheid om 10 uur ‘s ochtends (10-10-10). De film “I am Greta” geeft een aangrijpend beeld hoe de 15-jarige scholiere Greta Thunberg uit Stockholm in zeer korte tijd uitgroeit van een tiener die eenzaam “schoolstaakt” tegen de muur van het Zweedse parlement tot een icoon van een tot miljoenen uitgroeiende jongerenbeweging. Lees MEER.

2040 (2020)

Op 7 en 9 oktober 2020 vertoonden we de film ‘2040’ twee keer in de filmzaal van Artishock. Het coronavirus zorgde weliswaar voor beperkte toegang tot de filmzaal van Artishock, maar in totaal konden zo’n 60 Soester de film zien. Na afloop was er een nagesprek. In de film maakt filmmaker Damon Gameau een reis rond de wereld, op zoek  naar vele lokale toepassingen die kunnen bijdragen aan het oplossen van ons klimaatprobleem. Lees MEER.

Before the Flood (2019)

Op woensdag 9 oktober 2019 vertoonden we de documentaire ‘Before the Flood’ (2016). Het is het verslag van ruim drie jaar waarin documentaire-maker Fisher Stevens samen met Hollywood acteur Leonardo DiCaprio de wereld rondtrok, op zoek naar het antwoord op de vraag hoe we kunnen voorkomen dat de opwarming van de aarde de wereld vernietigt. Lees MEER

An inconvenient sequel (2018)

Op 10 oktober 2018 vertoonden we de documentaire ‘An inconvenieunt sequel’, een vervolg op de eerdere documentaire ‘An inconvenieit truth’ van Al Gore. De documentaire bood een interessant kijkje achter de schermen van de internationale politiek rondom het klimaatvraagstuk, eindigend op de klimaatconferentie van Parijs. Lees MEER.

Tomorrow (2017)

Op 8 en 15 oktober 2017 organiseerden Energie Actief Soest en de filmwerkgroep van Artishock twee filmavonden rondom de film ‘Tomorrow’. In die Franse film worden allerlei inspirerende lokale initiatieven getoond op verschillende plekken over de aardbol. Geen problemen maar oplossingen! Lees MEER. 

Zonaanbidders – het begin…

Energie Actief Soest bestaat sinds 2011. Het begon met een bewonersactie om zonnepanelen in Soest te promoten. Toen heette Energie Actief Soest nog ‘Zonaanbidders’. Meer dan 200 mensen deden mee en kozen voor de aanschaf van zonnepanelen. En nog steeds blijft Energie Actief Soest actief rondom zonnepanelen. Bijvoorbeeld met advies over de BTW teruggave. Daarover leest u HIER meer.