Energie Actief Soest

Een aangenaam gesprek over een ongemakkelijke waarheid…

Het was goed om vast te stellen dat de documentaire “An Inconvenient Sequel: Truth to Power” twee jaar na verschijnen nog steeds veel impact heeft en mensen inspireert om met hun wethouder Nermina Kundić het gesprek aan te gaan. De filmwerkgroep van EAS had, samen met de filmgroep van Artishock, op de ‘Dag van de Duurzaamheid’, voor deze film gekozen: iets minder inhoudelijk en iets meer politiek dan de lange film “Tomorrow” van vorig jaar, die toen in twee delen werd vertoond.
 
Het appèl aan de politiek en de inhoud van de film sprak de mensen in de uitverkochte filmzaal aan. Ook de inspanning van Al Gore om mensen te leren/trainen, en om tussen landen en bedrijven te dealen als oud-president, maakte indruk. Het optreden van wethouder Nermina Kundić en gespreksleider Frederique Westenberg na de film zorgde voor een open inhoudelijke discussie met veel aanbdacht voor de menselijke maat. Van de bijna 60 aanwezigen bleven er 30 bij de borrel, met interessante ideeën, vragen en commentaren als:

  • Moet er geen informatiezuil bij het raadhuis komen, waar de gemeente haar doelen en de laatste resultaten aan Soest laat zien? De gemeente zou wel meer kunnen communiceren.
  • Er zijn zoveel platte daken in Soest, zet er zonnepanelen op;
  • Oude gebouwen, zoals het veel benutte Artishock gebouw verbruiken veel energie. Kan de gemeente niet helpen om deze gebouwen op te knappen?
  • We moeten niet wachten! Wat we nodig hebben, zijn casus voorbeelden en voorlichting, hoe we kunnen verduurzamen. Eén website, zodat we niet hoeven te googlen;
  • Kunnen Soesters geen energiescan krijgen? Bel het Energieloket!
  • We moeten meer weten van subsidies en leningen!
  • Komt er een Taskforce, wanneer! De gemeente is bezig met het maken van een Masterplan….en Zo snel mogelijk!

 Niet alle vragen kregen een volledig antwoord, maar de sfeer van in beweging komen was er wel.

Waar ging het over?

Wat?                      Film ‘An inconvenient sequel. Truth to power’
Onderwerp?        Klimaatverandering, wat kunnen we doen?
Wanneer?            10 oktober 2018, Dag van de Duurzaamheid, ​20.15 – 22.00 uur
Waar?                    Artishock, Steenhoffstraat 46a, Soest
Voor wie?             Voor alle inwoners in Soest
En dan?                 Na afloop een nagesprek.
                               
Speciale gast: wethouder Nermina Kundić