Energie Actief Soest

Energiecoaches gecertificeerd

Donderdag 21 september 2022 namen 9 van de 14 nieuw getrainde energiecoaches hun ‘Energiecoach-certificaat’ in ontvangst van wethouder Aukje Treep en EAS voorzitter Ad Eijkemans.

Op de foto:
Voor v.l.n.r.: Jaap Heijmans, Hanke van Ballegooijen, Marcel Steenbergen, Willem Bouten, Johanna Janssen.
Achter v.l.n.r.: William Faber, Ad Eijkemans (voorzitter EAS), Walter de Boer, Tonny van den Hengel, Aukje Treep (wethouder), Gerrit Vledder (begeleiding training), Basjan Mol

Op de foto ontbreken Tessa Soetens, Luus de Graaf, Gerard ten Brincke, Kees Jansma en Jan Willem Leguit.

Waarom een energiecoach?

Het wordt steeds duidelijker, dat we ons voorbereiden op een toekomst, waarin in onze huizen veel gaat veranderen. Een huis dat klaar is vooor die toekomst heeft een lagere energierekening, meer wooncomfort, een gezonder binnenklimaat en minder uitstoot van CO2. Maar de vraag is: hoe kom je daar? Waar moet je beginnen? Wie kun je vertrouwen? Wie kan je helpen? ​

Wat is een energiecoach?

Energiecoaches zijn ‘gewone’ inwoners, die een training hebben gehad om dorpsgenoten te kunnen helpen, die aan de slag willen met het energiegebruik van hun woning, maar niet weten hoe. Dat zijn er veel. Kleine doe-het-zelf maatregelen lukt misschien nog wel, maar hoe zit het met grotere maatregelen zoals isoleren, verwarmen, energie opwekken? Een energiecoach is geen energieadviseur. Het is een ‘gids’, die dorpsgenoten op weg helpt naar een huis dat klaar is voor de toekomst. De weg daar naartoe is namelijk voor de meeste woningeigenaren een ondoorgrondelijk doolhof.

Wat doet een energiecoach?

Een Energiecoach is in de eerste plaats een gesprekspartner die samen met jou bekijkt wat er in je woning op energiegebied beter kan. Een energiecoach luistert naar je vragen en geeft tips om verdere stappen te zetten. Energiecoaches hebben een goede basiskennis van wat er kan op het gebied van energiebesparing. En ze kunnen aangeven waar je terecht kunt, als je echt aan de slag wilt met je woning. Voor advies of voor offertes. De meeste energiecoaches kunnen ook een warmtescan maken van je woning, maar daarvoor zijn er wel een aantal aanvullende voorwaarden. je leest er HIER meer over.

De energiecoaches hebben een training gehad van de mensen van Duurzaam Bouwloket, het energieloket van Soest. Ze weten dus de weg op dat energieloket en kunnen dorpsgenoten de weg daar wijzen. Onder meer naar het stappenplan om je huis stap voor stap en zonder spijt klaar te maken voor de toekomst.

Aanvragen

Als je bezoek wilt van een energiecoach, dan kun je een aanvraag doen op het Energieloket van de gemeente Soest. Je vindt HIER het inschrijfformulier. Als je dat hebt  ingevuld, krijgen we bij Energie Actief Soest een bericht en nemen we contact met je op. We proberen dan een afspraak te maken die het beste bij jou past.