Energie Actief Soest

Waarom een energiecoach?

Het wordt steeds duidelijker, dat we ons voorbereiden op een toekomst, waarin in onze huizen veel gaat veranderen. Een huis dat klaar is vooor die toekomst heeft een lagere energierekening, meer wooncomfort, een gezonder binnenklimaat en minder uitstoot van CO2. Maar de vraag is: hoe kom je daar? Waar moet je beginnen? Wie kun je vertrouwen? Wie kan je helpen? ​

Wat is een energiecoach?

Energiecoaches zijn ‘gewone’ inwoners, die een training hebben gehad om dorpsgenoten te kunnen helpen, die aan de slag willen met het energiegebruik van hun woning, maar niet weten hoe. Dat zijn er veel. Kleine doe-het-zelf maatregelen lukt misschien nog wel, maar hoe zit het met grotere maatregelen zoals isoleren, verwarmen, energie opwekken? Een energiecoach is geen energieadviseur. Het is een ‘gids’, die dorpsgenoten op weg helpt naar een huis dat klaar is voor de toekomst. De weg daar naartoe is namelijk voor de meeste woningeigenaren een ondoorgrondelijk doolhof.

Wat doet een energiecoach?

Een Energiecoach is in de eerste plaats een gesprekspartner die samen met u bekijkt wat er in uw woning op energiegebied beter kan. Een energiecoach luistert naar uw vragen en geeft tips om verdere stappen te zetten. Energiecoaches hebben een goede basiskennis van wat er kan op het gebied van energiebesparing. En ze kunnen aangeven waar u terecht kunt, als u echt aan de slag wilt met uw woning. Voor advies of voor offertes. De meeste energiecoaches kunnen ook een warmtescan maken van uw woning, maar daarvoor zijn er wel een aantal aanvullende voorwaarden. U leest er HIER meer over.

De energiecoaches hebben een training gehad van de mensen van Duurzaam Bouwloket, het energieloket van Soest. Ze weten dus de weg op dat energieloket en kunnen dorpsgenoten de weg daar wijzen. Onder meer naar het stappenplan om uw huis stap voor stap en zonder spijt klaar te maken voor de toekomst.

Aanvragen

Als u bezoek wilt van een energiecoach, dan kunt u een aanvraag doen op het Energieloket van de gemeente Soest. U vindt HIER het inschrijfformulier. Als u dat heeft  ingevuld, krijgen we bij Energie Actief Soest een bericht en nemen we contact met u op. We proberen dan een afspraak te maken die het beste bij u past: een afspraak aan huis of een afspraak voor een gesprek tijdens een inloopavond in het gemeentehuis.

Energiecoaches gecertificeerd

Woensdag 16 september 2020 namen 13 van de 14 energiecoaches hun ‘Energiecoach-certificaat’ in ontvangst van wethouder Nermina Kundić.

Op de foto van links naar rechts: Sjoerd Vlaming, Egbert Boertien, Klaas Visser (trainer Duurzaam Bouwloket), Henk Vermande, Hans van Zwet, wethouder Nermina Kundić, Jan Maarten van den Berg, Harro Leijenhorst, Hans Cornelis, Ad van Houtum, Peter van Lint, Gerrit Bons, Frans van der Wiele, Willem Stam en Wouter van Zanten. Hans de Rond was met vakantie.