Energie Actief Soest

Energie Actief Soest helpt!

Wie zijn wij?

Stichting Energie Actief Soest is een initiatief van inwoners van Soest die op vrijwillige basis mede-inwoners willen helpen hun woning energiezuinig te maken en het gebruik van duurzame energie te bevorderen.

Hoe doen wij dit?

Energie Actief Soest werkt met een ‘drieslag’:

 1. We verleiden je om met je huis aan de slag te gaan. Door het organiseren van acties en activiteiten, door samen te werken met andere organisaties in Soest en wijk voor wijk … door bij je aan te bellen.
 2. We ondersteunen je met betrouwbare en onafhankelijke informatie. Dat doen we vooral via het Energieloket Soest.
 3. We helpen als je aan de slag wilt. Met een bespaarchecklist als je als ‘doe-het-zelver’ aan de slag wilt. En we helpen met lokaal advies als je wilt weten hoe je huis ervoor staat.

Werken in werkgroepen

​De leden van Energie Actief Soest treffen elkaar twee keer per jaar in gezamenlijke vergaderingen. Maar het werk gebeurt in werkgroepen. Op dit moment zijn de volgende werkgroepen actief:

 • In de Werkgroep Energiecoaches zitten inwoners van Soest, die een training energiecoach hebben gevolgd. Zij kunnen inwoners van de gemeente op weg helpen naar een energiezuinig en comfortabel huis. In de werkgroep worden ervaringen gedeeld en extra trainingen georganiseerd. Lees MEER.
 • In de Werkgroep Warmtescans zitten inwoners van Soest die met een warmtecamera energielekken kunnen opsporen in je woning. En ze geven tips over wat je eraan kunt doen. Lees MEER.
 • De Wijkwerkgroep organiseert ieder jaar een actie in een wijk in de gemeente Soest. HIER lees je er meer over. Op dit ogenblik zijn we bezig met een actie bij de drive-in woningen in Smitsveen.  Vanaf september 2023 gaan we ook aan de slag in Overhees in samenwerking met de Soester Energie Coöperatie (SOEN).
 • De Werkgroep Duurzame Warmte telt in 2023 twaalf leden, waarvan zes leden ook energiecoach zijn. Zij volgen de gemeentelijke energietransitie en onderzoeken de warmtetransitie in Nederland door proeftuinen Aardgasvrije Wijken te benaderen en zo mogelijk te bezoeken. Dit om kennis te nemen van ervaringen en te bezien wat eventuele toepassingsmogelijkheden zijn in Soest. Het is één van de activiteiten, waarmee EAS samenwerkt met de warmtegroep van de Soester Energiecoöperatie (SOEN).
 • De Werkgroep Science Lab biedt samen met Balans, Kinderboerderij De Veenweide energieproefjes aan aan leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisscholen uit Soest. HIER lees je er meer over.
 • De Comunicatiewerkgroep zorgt voor heldere en eenduidige communicatie en stimuleert woningeigenaren om als energieambassadeur buurtgenoten enthousiast te maken voor het verduurzamen van hun woning. Daarnaast organiseert de werkgroep ieder jaar (culturele) activiteiten. Onder meer wordt met de filmwerkgroep van Artischock ieder jaar een film georganiseerd rondom het klimaatvraagstuk. HIER lees je welke films we al vertoonden.

Samenwerking

Bij onze activiteiten werken we zoveel mogelijk samen met organisaties en lokale ondernemingen voor duurzame initiatieven. Voorbeelden daarvan zijn Soester Energie Coöperatie, Woningcorporatie Portaal, Stichting Balans, Artishock, Kinderboerderij De Veenweide, IDEA, werkgroep De Groene Kerk en de Bedrijvenalliantie Energiezuinig Soest.

De stichting

Stichting Energie Actief Soest heeft een bestuur bestaande uit drie leden: Jan Maarten van den Berg (voorzitter), Gerrit Hofstra (penningmeester) en Frank Jansma (secretaris).  Zij worden ondersteund door projectsecretaris Ad Quik, die ook de werkgroepen ondersteunt.

 • HIER vind je de statuten van Stichting EAS
 • HIER vind je het huishoudelijk reglement van Stichting EAS

Vrijwilligers EAS

Zo’n 60 inwoners van Soest zijn bij EAS als vrijwilliger actief. 35 van hen zijn beschikbaar als energiecoach voor bewoners van de gemeente Soest.

Ook meedoen?

Met meer mensen kunnen we nog meer bereiken! En via onze werkgroepen, kun je je energie kwijt in een activiteit die bij je past. Doe dus mee en meld je aan als vrijwilliger met een mailtje naar [email protected] of via het contactformulier. We nemen dan contact met je op.

Werkplan 2023

Wil je onze plannen weten voor 2023? Die vind je in ons Werkplan 2023.

Jaarverslag 2022

Wil je weten wat we in 2020 deden? Lees dan ons Jaarverslag 2022

Plannen 2020-2025

Energie Actief Soest heeft zijn plannen voor de komende jaren vastgelegd in het Project ‘Energie besparen is verleidelijk 2020-2025’. Bij die plannen wordt samengewerkt met de gemeente Soest aan het ‘Programma Energietransitie Soest 2020-2025’.

Gemeente Soest

EAS werkt nauw samen met de gemeente Soest aan de energietransitie en wordt door de gemeente ook financieel ondersteund.