Energie Actief Soest

Energie Actief Soest helpt!

Wie zijn wij?

Stichting Energie Actief Soest is een initiatief van inwoners van Soest die op vrijwillige basis mede-inwoners willen helpen hun woning energiezuinig te maken en het gebruik van duurzame energie te bevorderen.

Hoe doen wij dit?

Energie Actief Soest werkt met een ‘drieslag’:

  1. We verleiden u om met uw huis aan de slag te gaan. Door het organiseren van acties en activiteiten, door samen te werken met andere organisaties in Soest en wijk voor wijk … door bij u aan te bellen.
  2. We ondersteunen u met betrouwbare en onafhankelijke informatie. Dat doen we vooral via het Energieloket Soest.
  3. We helpen als u aan de slag wilt. Met een bespaarchecklist als u als ‘doe-het-zelver’ aan de slag wilt. En we helpen met lokaal advies als u wilt weten hoe uw huis ervoor staat.

Werken in werkgroepen

​De leden van Energie Actief Soest treffen elkaar twee keer per jaar in gezamenlijke vergaderingen. Maar het werk gebeurt in werkgroepen. Op dit moment zijn de volgende werkgroepen actief:

  • In de Werkgroep Energiecoaches zitten inwoners van Soest, die een training energiecoach hebben gevolgd. Zij kunnen inwoners van de gemeente op weg helpen naar een energiezuinig en comfortabel huis. In de werkgroep worden ervaringen gedeeld en extra trainingen georganiseerd. Lees MEER.
  • In de Werkgroep Warmtescans zitten inwoners van Soest die met een warmtecamera energielekken kunnen opsporen in uw woning. En ze geven tips over wat u eraan kunt doen. Lees MEER.
  • De Wijkwerkgroep organiseert ieder jaar een actie in een wijk in de gemeente Soest. HIER leest u er meer over. In 2021 staat Smitsveen op de agenda.
  • In de Werkgroep Duurzame Warmte houden leden van Energie Actief Soest zich bezig met de warmtetransitie in de gemeente Soest. Ze werken o.a. samen met de warmtegroep van de recent opgerichte Soester Energiecoöperatie.
  • De Werkgroep Science Lab biedt samen met Balans, Kinderboerderij De Veenweiden energieproefjes aan aan leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisscholen uit Soest. HIER leest u er meer over.
  • De Comunicatiewerkgroep zorgt voor heldere en eenduidige communicatie en stimuleert woningeigenaren om als energieambassadeur buurtgenoten entghousiast te maken voor het verduurzamen van hun woning. Daarnaast organiseert de werkgroep ieder jaar (culturele) activiteiten. Ondet meer wordt met de filmwerkgroep van Artischock ieder jaar een film georganiseerd rondom het klimaatvraagstuk. HIER leest u welke films we al vertoonden.

Meedoen?

Met meer mensen kunnen we nog meer bereiken! En via onze werkgroepen, kunt u uw energie kwijt in een activiteit die bij u past. Doe dus mee en meldt u aan als vrijwilliger met een mailtje naar info@energieactiefsoest.nl of via het contactformulier. We nemen dan contact met u op.

Gemeente Soest

EAS werkt nauw samen met de gemeente Soest aan de energietransitie. Energie Actief Soest wordt ook financieel ondersteund door de gemeente.

Werkplan 2022

Wil je onze plannen weten voor 2021? Die vind je in ons Werkplan 2022.

Jaarverslag 2021

Wil je weten wat we in 2020 deden? Lees dan ons Jaarverslag 2021

Plannen 2020-2025

Energie Actief Soest heeft zijn plannen voor de komende jaren vastgelegd in het Project ‘Energie besparen is verleidelijk 2020-2025’. Bij die plannen wordt samengewerkt met de gemeente Soest aan het ‘Programma Energietransitie Soest 2020-2025’.

Leden EAS

​Leden van Energie Actief Soest (EAS) zijn mensen, die een bijdrage leveren aan het werk van EAS. Dat kan als ‘algemeen’ lid en/of als lid van één van de werkgroepen.

Stichting Energie Actief Soest heeft een bestuur bestaande uit vier leden: Ad Eijkemans (lid), Menno Westveld (penningmeester), Rob Swart (secretaris) en Ad van Houtum (lid).  Zij worden ondersteund door projectsecretaris Gerrit Vledder, die ook de werkgroepen ondersteunt.
Verder zijn lid Freek Aldenkamp, Endre Bankí, Rolie Barth, Egbert Boertien, Gerrit Bons,  Hans Cornelis, Hans de Rond, Jessica Doorn, Ivo Hilderink, Meino Jongma, Sjaak Kieft, Erik Peerlkamp, Alienke Ramaker, Willem Stam, Toon Stappers, Jan Maarten van den Berg, Frans van der Wiele, Laura van Heeswijk, Ad van Houtum, Harro van Leijenhorst, Peter van Lint, Niels van Looveren, Wouter van Zanten, Hans van Zwet, Henk Vermande, Sjoerd Vlaming, Frederique Westenberg en Ton Wildenborg.

Samenwerking

Bij onze werkzaamheden werken we zoveel mogelijk samen met organisaties en lokale ondernemingen voor duurzame initiatieven. Voorbelden daarvan zijn Woningcorporatie Portaal, Stichting Balans, Artishock, Kinderboerderij De Veenweide, IDEA, werkgroep De Groene Kerk en de Bedrijvenalliantie Energiezuinig Soest.