Energie Actief Soest

Over ons

Energie Actief Soest is een bewonersorganisatie met ongeveer 30 leden. Gemotiveerde mensen, die dorpsgenoten willen verleiden hun huis klaar te maken voor de toekomst. Lees meer OVER ONS.

Wat doet EAS voor u?

Energie Actief Soest helpt woningeigenaren met tips en ondersteuning zo praktisch mogelijk op weg naar een huis dat klaar is voor de toekomst .

Doe het zelf

Energiebesparing begint met kleine stappen. Bewust omgaan met energie, sluipverbruik voorkomen en kleine (doe-het-zelf) maatregelen nemen. Lees MEER.

Lokaal advies

Hoe staat uw huis ervoor? En welke stappen kunt u zetten in uw huis. Maak gebruik van lokaal advies. Lees MEER.

Van kiezen naar kopen

Als u dan klaar bent om te investeren in grotere maatregelen, waar kunt u dan terecht? Lees MEER.

Waarom EAS?

EAS wil bijdragen aan een leefbare toekomst. Tegengaan van klimaatverandering staat daarin centraal. EAS geeft daaraan op een zo praktisch mogelijke manier inhoud. We helpen woningeigenaren van Soest op weg naar een huis dat klaar is voor een (aard)gasvrije toekomst. Zo’n huis:

 • heeft een lagere energierekening
 • heeft meer wooncomfort
 • heeft minder CO2 uitstoot
 • is minder afhankelijk van (aard)gas

Lees MEER.

Wat doet EAS?

Energie Actief Soest wil de komende jaren samen met de gemeente en andere partijen de energietransitie in Soest voor elkaar krijgen. Daarvoor richten we ons op woningeigenaren. 

 1. Met onze activiteiten verleiden we u het energiegebruik in uw woning te verduurzamen. Zie onze agenda.
 2. Via het Energieloket ondersteunen we u met onafhankelijke informatie. Lees MEER.
 3. Met lokaal advies ontzorgen we u als u aan de slag wilt met uw woning. Lees MEER.

Activiteiten uitgelicht

In deze kolom vindt u een selectie van de activiteiten die extra aandacht verdienen. U vindt er ook een verwijzing naar activiteiten die we eerder organiseerden. 

Energie ambassadeurs

De glazensetter is amper klaar en vertrokken of de buurvrouw kot met bewondering kijken. Voor je het weet vraagt ze het hemd van je lijf over HR++, over energiebesparing, de kosten en ook over subsidies. Natuurlijk wil je er graag over vertellen. Het heeft wat tijd en moeite gekost om de weg te vinden in dat doolhof van de energietransitie. Buren willen op die manier van elkaar leren en dat is prima zo. Lees MEER.

Plannen 2022

in de agenda hiernaast staat een overzicht van de activiteiten die we hebben gepland voor 2022. Wat daarvan door kan gaan en wanneer hangt samen met de ontwikkelingen rondom het coronavirus. De plannen van EAS voor 2022 staan ook in een werkplan. Dat vindt u HIER.

Energie in Smitsveen

De wijkactie van Energie Actief Soest zal in 2022 een vervolg krijgen in de wijk Smitsveen. Energie Actief Soest is partner in een samenwerkingsproject ‘Energie in Smitsveen’ (zie www.energie-in-smitsveen.nl). We gaan de 400 koopappartementen in de wijk bezoeken en willen de eigenaren van de 480 drive-in woningen en 70 houtskeletwoningen in de wijk  een verduurzamingsaanbod doen met een menukaart. 

Wat is geweest?

Sinds haar oprichting in 2011 heeft Energie Actief Soest (toen nog ‘Zonaanbidders’) vele activiteiten georganiseerd. Meer daarover in een overzicht van wat er is gebeurd

Nieuwsbrieven

Energie Actief Soest bracht tot nu toe de volgende Nieuwsbrieven uit:

Nieuwsbrieven uit eerdere jaren vindt u HIER.
HIER kunt u zich aanmelden voor de Nieuwnsbrief.

Agenda 2022

EAS heeft een werkplan voor 2022. Dat vindt u HIER. Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk deze nu al te vertalen in concrete acties met data. Daarom geven we hier een overzicht van onze belangrijkste activiteiten zonder data. 

 • Lokale ondersteuning. 
  • Het hele jaar door kunnen inwoners van Soest gebruik maken van lokale ondersteuning op weg naar een energiezuinig en comfortabel huis. Soester Energiecoaches staan klaar voor een eettafelgesprek of een warmtescan. Een Soester Energieadviseur is bescjikbaar voor een professionele energiescan. We houden rekening met coronaregels. Lees MEER.
 • Wijkactie 2022
  • In Smitsveen wordt door EAS samengewerkt met zes partners in het project ‘Energie in Smitsveen’. De wijkactie van EAS krijgt daarom in 2022 een vervolg in de wijk Smitsveen. In oktober 2021 konden alle 750 woningeigenaren (niet appartementen) via huis aan huis bezoek tips krijgen over energiebesparing in hun woning (lees MEER). In 2022 geven we daar een vervolg aan door samen met bewoners te zoeken naar mogelijkheden voor concrete actie. Ook de eigenaars van appartementen worden benaderd. 
 • Science Lab
  • In april en november kunnen basisscholen deelnemen aan Science Lab. Vrijwilligers van EAS bieden samen  met Kinderboerderij De Veenweide energieproefjes aan aan leerlingen van de groepen 7 en 8. Lees MEER.
 • Film met Artishock. 
  • In oktober 2022 verwachten we weer een film te organiseren samen met de filmgroep van Artishock. In 2021 was dat ‘I am Greta’. Lees MEER.