Energie Actief Soest

Over ons

Energie Actief Soest is een bewonersorganisatie met ongeveer 30 leden. Gemotiveerde mensen, die dorpsgenoten willen verleiden hun huis klaar te maken voor de toekomst. Lees meer OVER ONS.

EAS zoekt bestuursleden

Vanwege intensivering van de activiteiten is uitbreiding van het bestuur van de Stichting Energie Actief Soest (EAS) urgent. Heb je een brede maatschappelijke interesse en wordt je geïnspireerd door het EAS-doel om inwoners van de gemeente Soest mee te laten doen met de energietransitie? Lees dan de vacaturebeschrijving.

Wat doet EAS voor u?

Energie Actief Soest helpt woningeigenaren met tips en ondersteuning zo praktisch mogelijk op weg naar een huis dat klaar is voor de toekomst .

Doe het zelf

Energiebesparing begint met kleine stappen. Bewust omgaan met energie, sluipverbruik voorkomen en kleine (doe-het-zelf) maatregelen nemen. Lees MEER.

Lokaal advies

Hoe staat uw huis ervoor? En welke stappen kunt u zetten in uw huis. Maak gebruik van lokaal advies. Lees MEER.

Van kiezen naar kopen

Als u dan klaar bent om te investeren in grotere maatregelen, waar kunt u dan terecht? Lees MEER.

Waarom EAS?

EAS wil bijdragen aan een leefbare toekomst. Tegengaan van klimaatverandering staat daarin centraal. EAS geeft daaraan op een zo praktisch mogelijke manier inhoud. We helpen woningeigenaren van Soest op weg naar een huis dat klaar is voor een (aard)gasvrije toekomst. Zo’n huis:

 • heeft een lagere energierekening
 • heeft meer wooncomfort
 • heeft minder CO2 uitstoot
 • is minder afhankelijk van (aard)gas

Lees MEER.

Wat doet EAS?

Energie Actief Soest wil de komende jaren samen met de gemeente en andere partijen de energietransitie in Soest voor elkaar krijgen. Daarvoor richten we ons op woningeigenaren. 

 1. Met onze activiteiten verleiden we u het energiegebruik in uw woning te verduurzamen. Zie onze agenda.
 2. Via het Energieloket ondersteunen we u met onafhankelijke informatie. Lees MEER.
 3. Met lokaal advies ontzorgen we u als u aan de slag wilt met uw woning. Lees MEER.

Activiteiten uitgelicht

In deze kolom vindt u een selectie van de activiteiten die extra aandacht verdienen. U vindt er ook een verwijzing naar activiteiten die we eerder organiseerden. 

Wat staat op stapel?

Na een coronapauze is Energie Actief Soest weer volop aan de slag. Vanaf 1 september 2020 staat onze bespaaractie centraal: woningeigenaren kunnen voor €65 ‘gratis’ energie besparende maatregelen nemen. Voor doe-het-zelf maatregelen kunt u bij Provak of Karwei terecht bij een speciale actieschap met producten die voor cashback in aanmerking komen. Maar u kunt ook geld terugkrijgen als u na 1 januari 2020 grotere energiebesparende maatregelen heeft genomen. En sinds 1 december is er de mogelijkheid om voor €65 gratis te shoppen in een webwinkel. Lees MEER

14 Energiecoaches startklaar

Op 8 september 2020 rondden 14 inwoners van Soest hun opleiding tot Energiecoach af. Ze willen graag dorpsgenoten op weg helpen, die aan de slag willen met een energiezuiniger en comfortabeler woning, maar niet weten hoe. U zult ze bij veel activiteiten van EAS tegen kunnen komen, want ze gaan verder als EAS werkgroep. U kunt een afspraak maken met de coaches via het Energieloket van de gemeente Soest. Lees MEER,

Duurzaam ‘t Hart

Energie Actief Soest is samen met de gemeente Soest en woningcorporatie Portaal actief in de wijk ‘t Hart. Een groep wijkbewoners, waaronder een aantal leden van EAS, organiseert daar activiteiten rondom de thema’s ‘lage energierekening’ en ‘droge voeten’. Energie Actief Soest ondersteunt ze met activiteiten en met de inzet van de energiecoaches. Lees MEER

Wat is geweest?

Sinds haar oprichting in 2011 heeft Energie Actief Soest (toen nog ‘Zonaanbidders’) vele activiteiten georganiseerd. Meer daarover in een overzicht van wat er is gebeurd

Nieuwsbrieven

Energie Actief Soest bracht tot nu toe de volgende Nieuwsbrieven uit:

Nieuwsbrieven uit eerdere jaren vindt u HIER.

Agenda 2020

Deze agenda is onder voorbehoud van corona maatregelen. 

 • November:
  • Science Lab. EAS organiseert samen met Balans/Kinderboerderij De Veenweide proefjes over energie met leerlingen van de basisscholen. 
  • Herkansing wijkactie Soesterberg. Alle woningeigenaren uit Soesterberg kunnen profiteren van de cashback actie. Begin november krijgen ze een informatiepakket van EAS en de gemeente Soest in de bus, met daarin flyer met alle informatie over de cashbackactie en de folder waarin staat hoe je je huis stap voor stap, zonder spijt klaar kunt maken voor de toekomst. Lees MEER.
 • December:
  • Wijkactie ‘t Hart Duurzaam. Energie Actief Soest is actief betrokken bij een wijkactie in de wijk ‘t Hart. Een werkgroep van wijkbewoners verspreidt begin december huis aan huis informatie over een energie bespaaractie.  Woningeigenaren kunnen een bespaartegoed van €65,- gebruiken voor energiebeparende maatregelen. Voor huurders in de wijk is er een speciale actie. Ook kunnen wijkbewoners afspreken met een energiecoach.
  • Plannen voor 2021. Het bestuur van Energie Actief Soest heeft in samenspraak met de leden plannen gemaakt voor 2021. In december worden de plannen besproken met de gemeente Soest. Gemeente en EAS werken nauw samen om inwoners van Soest mee te laten doen aan de energietransitie. Het jaarplan 2021 is de uitwerking van het meerjarenplan (2020-2025) waarover gemeente en EAS afspraken hebben gemaakt.