Energie Actief Soest

Over ons

Energie Actief Soest is een bewonersorganisatie met ongeveer 30 leden. Gemotiveerde mensen, die dorpsgenoten willen verleiden hun huis klaar te maken voor de toekomst. Lees meer OVER ONS.

Wat doet EAS voor jou?

Energie Actief Soest helpt woningeigenaren met tips en ondersteuning zo praktisch mogelijk op weg naar een huis dat klaar is voor de toekomst .

Doe het zelf

Energiebesparing begint met kleine stappen. Bewust omgaan met energie, sluipverbruik voorkomen en kleine (doe-het-zelf) maatregelen nemen. Lees MEER.

Lokaal advies

Hoe staat jouw huis ervoor? En welke stappen kun je zetten in je huis. Maak gebruik van lokaal advies. Lees MEER.

Van kiezen naar kopen

Als je dan klaar bent om te investeren in grotere maatregelen, waar kun je dan terecht? Lees MEER.

Waarom EAS?

EAS wil bijdragen aan een leefbare toekomst. Tegengaan van klimaatverandering staat daarin centraal. EAS geeft daaraan op een zo praktisch mogelijke manier inhoud. We helpen woningeigenaren van Soest op weg naar een huis dat klaar is voor een (aard)gasvrije toekomst. Zo’n huis:

 • heeft een lagere energierekening
 • heeft meer wooncomfort
 • heeft minder CO2 uitstoot
 • is minder afhankelijk van (aard)gas

Lees MEER.

Wat doet EAS?

Energie Actief Soest wil de komende jaren samen met de gemeente en andere partijen de energietransitie in Soest voor elkaar krijgen. Daarvoor richten we ons op woningeigenaren. 

 1. Met onze activiteiten verleiden we je het energiegebruik in je woning te verduurzamen. Zie onze agenda.
 2. Via het Energieloket ondersteunen we je met onafhankelijke informatie. Lees MEER.
 3. Met lokaal advies ontzorgen we je als je aan de slag wilt met je woning. Lees MEER.

Nieuwsbrieven

Energie Actief Soest bracht tot nu toe de volgende Nieuwsbrieven uit:

Nieuwsbrieven uit eerdere jaren vind je HIER.
HIER kun je je aanmelden voor de Nieuwnsbrief.

Activiteiten uitgelicht

In deze kolom vind je een selectie van de activiteiten die extra aandacht verdienen. Je vindt er ook een verwijzing naar activiteiten die we eerder organiseerden. 

Wijkactie drive-in woningen

Sinds november 2022 is EAS in Smitsveen aan de slag met bewoners van 450 drive-in woningen. We verzamelen op dit moment gegevens over de kosten van gewenste verduurzamingsmaatregelen in die woningen. We pakken de actie weer op in september met een informatieavond op basis van een menukaart met die gegevens. Op dit moment zijn ruim 40 bewoners aangehaakt bij deze actie. HIER leest u meer over de actie.

Duurzaamheidsweken Soest

Tussen 26 september en 10 oktober 2022 waren in Soest de Duurzaamheidsweken. Veel activiteiten van veel organistaties. Dit filmpje geeft een impressis. EAS droeg bij door aanwezigheid op de Duurzaamheidsmarkt, door Science Lab, door verschillende activiteiten in Smitsveen en door het organiseren van de afsluitende film ‘Don’t look Up’

Verkiezingsdebat 2022

Soest gaat voor een energietransitie – maar voor welke? Over deze vraag organiseerde EAS woensdagavond 23 februari een verkiezingsdebat bij het Griftland College. De ideale plek, omdat klimaatverandering een thema is  dat jongeren direct raakt. Lees MEER.

Energie ambassadeurs

De glassetter is amper klaar en vertrokken of de buurvrouw komt met bewondering kijken. Voor je het weet vraagt ze het hemd van je lijf over HR++, over energiebesparing, de kosten en ook over subsidies. Natuurlijk wil je er graag over vertellen. Het heeft wat tijd en moeite gekost om de weg te vinden in dat doolhof van de energietransitie. Buren willen op die manier van elkaar leren en dat is prima zo. Lees MEER.

Energie in Smitsveen

De wijkactie van Energie Actief Soest zal in 2022 een vervolg krijgen in de wijk Smitsveen. Energie Actief Soest is partner in een samenwerkingsproject ‘Energie in Smitsveen’ (zie www.energie-in-smitsveen.nl). We voerden actie bij de 400 koopappartementen in de wijk, hielpen bewoners van de houtskeletwoningen om hun huis te verduurzamen en zijn in november begonnen datzelfde te doen met de eigenaren van de 450 drive-in woningen

Wat is geweest?

Sinds haar oprichting in 2011 heeft Energie Actief Soest (toen nog ‘Zonaanbidders’) vele activiteiten georganiseerd. Meer daarover in een overzicht van wat er is gebeurd

Agenda 2023

EAS heeft een werkplan voor 2023. Dat vind je HIER. Hier geven we een overzicht van onze belangrijkste activiteiten zonder. 

 • Voorjaarsvergadering EAS.
  • Op 27 juni 2023 organiseert EAS voor alle actieve vrijwilligers de jaarlijkse voorjaarsvergadering. We praten bij bij een (ook vegetarische) Barbecue. Binnenkort meer informatie.
 • Wijkactie 2023
  • In Smitsveen wordt door EAS samengewerkt met meerdere partners in het project ‘Energie in Smitsveen’. Vanaf november 2022 zijn we aan de slag met de drive-in woningen in de wijk (lees MEER). In de tweede helft van 2023 gaan we aan de slag in Overhees.
 • Science Lab
  • In april en november kunnen basisscholen deelnemen aan Science Lab. Vrijwilligers van EAS bieden samen met Kinderboerderij De Veenweide energieproefjes aan aan leerlingen van de groepen 7 en 8. Lees MEER.
 • Film met Artishock. 
  • Rondom de dag van de duurzaamheid (10 oktober 2023) organiseren we weer onze jaarlijkse film samen met de filmgroep van Artishock. De film wordt later dit jaar uitgekozen.

Lokale ondersteuning 

Het hele jaar door kunnen inwoners van Soest gebruik maken van lokale ondersteuning op weg naar een energiezuinig en comfortabel huis. Soester Energiecoaches staan klaar voor een eettafelgesprek of een warmtescan. Een Soester Energieadviseur is beschikbaar voor een professionele energiescan. Lees MEER