Energie Actief Soest

Over ons

Energie Actief Soest is een bewonersorganisatie met ongeveer 30 leden. Gemotiveerde mensen, die dorpsgenoten willen verleiden hun huis klaar te maken voor de toekomst. Lees meer OVER ONS.

Wat doet EAS voor jou?

Energie Actief Soest helpt woningeigenaren met tips en ondersteuning zo praktisch mogelijk op weg naar een huis dat klaar is voor de toekomst .

Doe het zelf

Energiebesparing begint met kleine stappen. Bewust omgaan met energie, sluipverbruik voorkomen en kleine (doe-het-zelf) maatregelen nemen. Lees MEER.

Lokaal advies

Hoe staat jouw huis ervoor? En welke stappen kun je zetten in je huis. Maak gebruik van lokaal advies. Lees MEER.

Van kiezen naar kopen

Als je dan klaar bent om te investeren in grotere maatregelen, waar kun je dan terecht? Lees MEER.

Waarom EAS?

EAS wil bijdragen aan een leefbare toekomst. Tegengaan van klimaatverandering staat daarin centraal. EAS geeft daaraan op een zo praktisch mogelijke manier inhoud. We helpen woningeigenaren van Soest op weg naar een huis dat klaar is voor een (aard)gasvrije toekomst. Zo’n huis:

 • heeft een lagere energierekening
 • heeft meer wooncomfort
 • heeft minder CO2 uitstoot
 • is minder afhankelijk van (aard)gas

Lees MEER.

Wat doet EAS?

Energie Actief Soest wil de komende jaren samen met de gemeente en andere partijen de energietransitie in Soest voor elkaar krijgen. Daarvoor richten we ons op woningeigenaren. 

 1. Met onze activiteiten verleiden we je het energiegebruik in je woning te verduurzamen. Zie onze agenda.
 2. Via het Energieloket ondersteunen we je met onafhankelijke informatie. Lees MEER.
 3. Met lokaal advies ontzorgen we je als je aan de slag wilt met je woning. Lees MEER.

Nieuwsbrieven

Energie Actief Soest bracht tot nu toe de volgende Nieuwsbrieven uit:

Nieuwsbrieven uit eerdere jaren vind je HIER.
HIER kun je je aanmelden voor de Nieuwnsbrief.

Activiteiten uitgelicht

In deze kolom vind je een selectie van de activiteiten die extra aandacht verdienen. Je vindt er ook een verwijzing naar activiteiten die we eerder organiseerden. 

Wat doet EAS? – Filmpje

Misschien heb je het al op onze homepage gezien. Maar anders vind je het HIER. In een kleine twee minuten weet je wat we allemaal doen als EAS. Interessant voor jou, maar misschien ook voor je buren? We kunnen nog vrijwilligers gebruiken voor onze activiteiten. Aanmelden kan via ons contactformulier.

Wijkactie drive-in woningen

Op donderdag 28 september 2023 organiseerde EAS de laatste informatieavond voor bewoners van de 460 drive-in woningen in Smitsveen. Er kwamen zo’n 30 bewoners op af. Aan het eind van de bijeenkomst werd een kopgrope gevormd van bewoners, die verder gaat met een gezamenlijke inkoopacties van meerdere maatregelen. HIER lees je er meer over.

Wijkactie Overhees

EAS is gestart metv de voorbereiding van een wijkactie in de wijk Overhees. Die wijk is gebouwd in vijf ‘bouwfasen’. We starten in Fase 2. Als je wilt weten waar dat is en wat de plannen zijn, kijk dan HIER.

Energie ambassadeurs

De glassetter is amper klaar en vertrokken of de buurvrouw komt met bewondering kijken. Voor je het weet vraagt ze het hemd van je lijf over HR++, over energiebesparing, de kosten en ook over subsidies. Natuurlijk wil je er graag over vertellen. Het heeft wat tijd en moeite gekost om de weg te vinden in dat doolhof van de energietransitie. Buren willen op die manier van elkaar leren en dat is prima zo. Lees MEER.

Energie in Smitsveen stopt

Tussen september 2021 en maart 2023 was EAS penvoerder van een samenwerkiingsproject van zeven Soester organisaties. Die wilden samen mensen met een kleine portemonnee helpen met het aanbrengen van energiebesparende maatregelen. Deze keer lag het accent op huurders. Maar er was ook van alles te doen voor eigenaren. HIER lees je meer.

Energie in Smitsveen door

De gemeente Soest was zeer tevreden over de resultaten van het project ‘Energie in Smitsveen’. Het had gezorgd voor vertrouwen bij de wijkbewoners. Daarom besloot de gemeente om de ‘aanpak’ ook toe te passen in andere wijken. Om te beginnen De Eng (zie www.energie-op-de-eng.nl). Het project mag ook door in Smitsveen. Onder regie van vijf ‘wijkverbinders’ wordt gezorgd voor meer verbinding in de wijk. Lees MEER.

Wat is geweest?

Sinds haar oprichting in 2011 heeft Energie Actief Soest (toen nog ‘Zonaanbidders’) vele activiteiten georganiseerd. Meer daarover in een overzicht van wat er is gebeurd

Agenda 2023

EAS heeft een werkplan voor 2023. Dat vind je HIER. Hier geven we een overzicht van onze belangrijkste activiteiten hieronder. 

 • Wijkactie 2023
  • In het najaar starten we een wijkactie in de wijk Overhees. Meer over die wijkactie lees je HIER.
  • De wijkactie in Smitsveen is door EAS afgerond op 16 oktober 2023 met de overdracht van een gezamenlijk inkoopproject van de drive-in woningen in de wijk aan een kopgroep van vijf bewoners. Lees MEER.
 • Science Lab
  • In november kunnen basisscholen deelnemen aan Science Lab. Vrijwilligers van EAS bieden samen met Kinderboerderij De Veenweide energieproefjes aan aan leerlingen van de groepen 7 en 8. Lees MEER.

Lokale ondersteuning 

Het hele jaar door kunnen inwoners van Soest gebruik maken van lokale ondersteuning op weg naar een energiezuinig en comfortabel huis. Soester Energiecoaches staan klaar voor een eettafelgesprek of een warmtescan. Een Soester Energieadviseur is beschikbaar voor een professionele energiescan. Sinds kort hebben we ook filmpjes, waarmee we de verschillende mogelijkheden uitleggen. En je kunt zien welke vorm van lokaal advies het beste bij jouw sitiatie past. Je vindt het allemaal op onze pagina Lokaal Advies.