Energie Actief Soest

Over ons

Energie Actief Soest is een bewonersorganisatie met ongeveer 30 leden. Gemotiveerde mensen, die dorpsgenoten willen verleiden hun huis klaar te maken voor de toekomst. Lees meer OVER ONS.

Wat doet EAS voor u?

Energie Actief Soest helpt woningeigenaren met tips en ondersteuning zo praktisch mogelijk op weg naar een huis dat klaar is voor de toekomst .

Doe het zelf

Energiebesparing begint met kleine stappen. Bewust omgaan met energie, sluipverbruik voorkomen en kleine (doe-het-zelf) maatregelen nemen. Lees MEER.

Lokaal advies

Hoe staat uw huis ervoor? En welke stappen kunt u zetten in uw huis. Maak gebruik van lokaal advies. Lees MEER.

Van kiezen naar kopen

Als u dan klaar bent om te investeren in grotere maatregelen, waar kunt u dan terecht? Lees MEER.

Waarom EAS?

EAS wil bijdragen aan een leefbare toekomst. Tegengaan van klimaatverandering staat daarin centraal. EAS geeft daaraan op een zo praktisch mogelijke manier inhoud. We helpen woningeigenaren van Soest op weg naar een huis dat klaar is voor een (aard)gasvrije toekomst. Zo’n huis:

 • heeft een lagere energierekening
 • heeft meer wooncomfort
 • heeft minder CO2 uitstoot
 • is minder afhankelijk van (aard)gas

Lees MEER.

Wat doet EAS?

Energie Actief Soest wil de komende jaren samen met de gemeente en andere partijen de energietransitie in Soest voor elkaar krijgen. Daarvoor richten we ons op woningeigenaren. 

 1. Met onze activiteiten verleiden we u het energiegebruik in uw woning te verduurzamen. Zie onze agenda.
 2. Via het Energieloket ondersteunen we u met onafhankelijke informatie. Lees MEER.
 3. Met lokaal advies ontzorgen we u als u aan de slag wilt met uw woning. Lees MEER.

Activiteiten uitgelicht

In deze kolom vindt u een selectie van de activiteiten die extra aandacht verdienen. U vindt er ook een verwijzing naar activiteiten die we eerder organiseerden. 

Energie in Smitsveen

De wijkactie van Energie Actief Soest zal in 2021 worden gehouden in de wijk Smitsveen. Woningeigenaren zullen bezoek krijgen van vrijwilligers van EAS en krijgen tips voor het energiezuiniger en comfortabeler maken van hun woning. Maar er is meer. Zeven organisaties willen samen met wijkbewoners (huurders en eigenaren) bezien hoe ze, ook als de portemonnee kleiner is, toch mee kunnen doen met de energietransitie. Lees MEER.

Energievouchers op

Na een mailing naar alle woningeigenaren begin april is er door heel veel woningeigenaren in Soest gebruik gemaakt van de Energievouchersubsidie van €65,-. In een paar dagen was het nog beschikbare budget uitgeput. Daarmee hebben 2.000 woningeigenaren gebruik gemaakt van de mogelijkheid de beschikbare €65,- te gebruiken voor cashback of te besteden in een webwinkel aan energiebesparende producten. Een groot succes. Inmiddels wordt een vervolgactie voorbereid, die ook voor huurders beschikbaar is. 

14 Energiecoaches startklaar

Op 8 september 2020 rondden 14 inwoners van Soest hun opleiding tot Energiecoach af. Ze willen graag dorpsgenoten op weg helpen, die aan de slag willen met een energiezuiniger en comfortabeler woning, maar niet weten hoe. U kunt een afspraak maken met de coaches via het Energieloket van de gemeente Soest. Lees MEER,

Duurzaam ‘t Hart

Energie Actief Soest is samen met de gemeente Soest en woningcorporatie Portaal actief in de wijk ‘t Hart. Een groep wijkbewoners, waaronder een aantal leden van EAS, organiseert daar activiteiten rondom de thema’s ‘lage energierekening’ en ‘droge voeten’. Energie Actief Soest ondersteunt ze met activiteiten en met de inzet van de energiecoaches. Lees MEER

Plannen 2021

in de agenda hiernaast staat een overzicht van de activiteiten die we hebben gepland voor 2021. Wat daarvan door kan gaan en wanneer hangt samen met de ontwikkelingen rondom het coronavirus. De plannen van EAS voor 2021 staan ook in een werkplan. Dat vindt u HIER.

Wat is geweest?

Sinds haar oprichting in 2011 heeft Energie Actief Soest (toen nog ‘Zonaanbidders’) vele activiteiten georganiseerd. Meer daarover in een overzicht van wat er is gebeurd

Nieuwsbrieven

Energie Actief Soest bracht tot nu toe de volgende Nieuwsbrieven uit:

Nieuwsbrieven uit eerdere jaren vindt u HIER.
HIER kunt u zich aanmelden voor de Nieuwnsbrief.

Agenda 2021

EAS heeft een werkplan voor 2021. Dat vindt u HIER. Door de coronamaatregelen is het niet mogelijk deze nu al te vertalen in concrete acties met data. Daarom geven we hier een overzicht van onze belangrijkste activiteiten zonder data. 

 • Lokale ondersteuning. 
  • Het hele jaar door kunnen inwoners van Soest gebruik maken van lokale ondersteuning op weg naar een energiezuinig en comfortabel huis. Soester Energiecoaches staan klaar voor een eettafelgesprek of een warmtescan. Een Soester Energieadviseur is bescjikbaar voor een professionele energiescan. We houden rekening met coronaregels. Lees MEER.
 • Wijkactie 2021
  • De wijkactie die EAS ieder jaar houdt samen met de gemeente Soest zal in 2021 worden gehouden in de wijk Smitsveen. Dit jaar wordt daarbij samengewerkt met andere organisaties: Portaal, Balans, Schuldhulpmaatje Soest, Hogeschool Utrecht en het Energieloket van de gemeente Soest (Duurzaam Bouwloket). Wijkbewoners komen aan het woord over de enrgietransitie en krijgen ondersteuning bij energiebesparing. Lees MEER.
 • Film met Artishock. 
  • Als alles goed gaat zal er in oktober weer een film worden vertoond, samen met de filmwerkgroep van Artishock.
 • Science Lab
  • In november kunnen basisscholen deelnemen aan Science Lab. Vrijwilligers van EAS bieden samen  met Kinderboerderij De Veenweide energieproefjes aan aan leerlingen van de groepen 7 en 8.