Energie Actief Soest

Leonardo diCaprio –

klimaatvraagstuk in de hoofdrol

De documentaire ‘Before the Flood’ (2016) is het verslag van ruim drie jaar waarin documentaire-maker Fisher Stevens samen met Hollywood acteur Leonardo DiCaprio de wereld rondtrok, op zoek naar het antwoord op de vraag hoe we kunnen voorkomen dat de opwarming van de aarde de wereld vernietigt. Zij gingen hiervoor in gesprek met wetenschappers, activisten en diverse wereldleiders. We krijgen een mooi beeld van de urgentie van het onderwerp, maar het laat ons ook zien wat wij als individuen kunnen doen om de catastrofale verstoring van het leven op onze planeet een halt toe te roepen.

Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio spant zich al jaren  in voor het stoppen van klimaatverandering. Toen hij in 2016 de Oscar in ontvangst nam voor zijn hoofdrol in de film ‘The Revenant’ zei hij in zijn dankwoord onder meer: ‘Climate change is real, it is happening right now, it is the most urgent threat facing our entire species, and we need to work collectively together and stop procrastinating.’ ​ In datzelfde jaar verscheen ‘In the Flood’. 

Jheronius Bosch als inspiratiebron

De oorsprong van (de titel van) de documentaire van Leonardo DiCaprio ligt in Nederland. Boven zijn bed hing een poster van het schilderij ‘Tuin der Lusten’ van Jheronimus Bosch.

De naam van dat schilderij heeft vooral betrekking op het middelste paneel, waar Bosch volgens deskundigen de zondigheid van de mensen in beeld brengt.

DiCaprio vertaalt dat beeld naar het nu en geeft aan dat ons gedrag ook nu het voorportaal kan blijken te zijn naar het laatste paneel van dat schilderij: de hel. Maar hij geeft ook handvatten om dat te voorkomen.