Energie Actief Soest

Energiecoach worden

Energie Actief Soest zoekt nieuwe energiecoaches. Hieronder lees je meer over energiecoaches.
Hiernaast zie je hoe je je kunt aanmelden.

Waarom een energiecoach

Het wordt steeds duidelijker, dat we ons voorbereiden op een toekomst, waarin in onze huizen veel gaat veranderen. Een huis dat klaar is vooor die toekomst heeft een lagere energierekening, meer wooncomfort, een gezonder binnenklimaat en minder uitstoot van CO2. Maar de vraag is: hoe kom je daar? Waar moet je beginnen? Wie kun je vertrouwen? Wie kan je helpen? ​

Wat is een energiecoach?

Energiecoaches zijn ‘gewone’ inwoners, die een training krijgen om dorpsgenoten te kunnen helpen, die aan de slag willen met het energiegebruik van hun woning, maar niet weten hoe. Dat zijn er veel. Want vrijwel niemand weet wat er nodig is om je huis klaar te maken voor de toekomst. Kleine doe-het-zelf maatregelen lukt misschien nog wel, maar hoe zit het met grotere investeringen zoals isoleren, verwarmen, energie opwekken? 

Wat doet een energiecoach?

Als energiecoach word je geen energieadviseur. Je wordt een ‘gids’, die (andere) bewoners op weg helpt naar een huis dat klaar is voor de toekomst. De weg daar naartoe is namelijk voor de meeste mensen een ondoorgrondelijk doolhof.

Als energiecoach krijg je daarvoor een training. Het is niet nodig dat je een ‘techneut’ bent met kennis over energie. De mensen, die je gaat ontmoeten zijn dat meestal ook niet en dan wordt het al snel te technisch. Maar als techneut ben je ook op je plaats: in de cursus zitten ook voor jou interessante lessen.

  • Je leert welke stappen er nodig zijn om een huis klaar te maken voor de toekomst.
  • Je leert over techniek, maar je leert ook hoe je een ‘eettafelgesprek’ moet voeren. Achter technische vragen zit vaak een hele wereld…  Bijvoorbeeld: er is geld, maar de ene partner wil zonnepanelen en de andere een nieuwe keuken. Als energiecoach kun je dan aan de bak. 
  • Je krijgt inzicht in de ondersteuning die je mag verwachten van Energie Actoef Soest en het Energieloket van de gemeente Soest.

Aanmelden

Als je interesse hebt, of meer wilt weten, dan kan je dat laten weten via ons contactformulier of via een berichtje naar [email protected].

De energiecoaches

Op dit ogenblik heeft EAS ruim 20 actieve energiecoaches, die zijn opgeleid in 2020 en 2022. Sinds zij zijn gestart is de vraag om een gesprek met een energiecoach snel toegenomen. Energiecoaches helpen inwoners van Soest op weg naar een energiezuinige en comfortabele woning.