Energie Actief Soest

Waarom een energiecoach

Het wordt steeds duidelijker, dat we ons voorbereiden op een toekomst, waarin in onze huizen veel gaat veranderen. Een huis dat klaar is vooor die toekomst heeft een lagere energierekening, meer wooncomfort, een gezonder binnenklimaat en minder uitstoot van CO2. Maar de vraag is: hoe kom je daar? Waar moet je beginnen? Wie kun je vertrouwen? Wie kan je helpen? ​

Wat is een energiecoach?

Energiecoaches zijn ‘gewone’ inwoners, die een training krijgen om dorpsgenoten te kunnen helpen, die aan de slag willen met het energiegebruik van hun woning, maar niet weten hoe. Dat zijn er veel. Want vrijwel niemand weet wat er nodig is om je huis klaar te maken voor de toekomst. Kleine doe-het-zelf maatregelen lukt misschien nog wel, maar hoe zit het met grotere investeringen zoals isoleren, verwarmen, energie opwekken? 

Wat doet een energiecoach?

Als energiecoach word je geen energieadviseur. Je wordt een ‘gids’, die (andere) bewoners op weg helpt naar een huis dat klaar is voor de toekomst. De weg daar naartoe is namelijk voor de meeste mensen een ondoorgrondelijk doolhof.

Als energiecoach krijg je daarvoor een training. Het is niet nodig dat je een ‘techneut’ bent met kennis over energie. De mensen, die je gaat ontmoeten zijn dat meestal ook niet en dan wordt het al snel te technisch. Maar als techneut ben je ook op je plaats: in de cursus zitten ook voor jou interessante lessen.

  • Je leert welke stappen er nodig zijn om een huis klaar te maken voor de toekomst.
  • Je leert om te gaan met een warmtecamera.
  • Je leert over techniek, maar je leert ook hoe je een ‘eettafelgesprek’ moet voeren. Achter technische vragen zit vaak een hele wereld…  Bijvoorbeeld: er is geld, maar de ene partner wil zonnepanelen en de andere een nieuwe keuken. Als energiecoach kun je dan aan de bak. 
  • Je leert waar je in Bunschoten terecht kunt voor een energieadvies en welke bedrijven in Bunschoten een inwoner verder kunnen helpen.

Hoe gaat het in Soest?

Energie Actief Soest en de gemeente Soest hebben afgesproken dat we samen energiecoaches willen opleiden. Er is geld uitgetrokken voor een goede training. En als je bent opgeleid, vind je onderdak bij Energie Actief Soest, waar op dit ogenblik meer dan 25 vrijwilligers op verschillende manieren aan de slag zijn om mensen te verleiden aan de slag te gaan met hun woning. Als dat lukt, dan hebben die mensen behoefte aan iemand, die ze op weg kan helpen… aan een energiecoach.

Vragen of aanmelden

Als je interesse hebt, of vragen, dan kun je terecht bij Energie Actief Soest: info@energieactiefsoest.nl

Cash-back actie

De gemeente Soest heeft samen met vier andere Eemland gemeenten subsidie gekregen om woningeigenaren te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Daarvoor hebben we voor 2.000 woningeigenaren in Soest een cash-back tegoed van €65 beschikbaar. Die kunnen gebruikt worden voor kleine ‘doe-het-zelf’ maatregelen. Binnenkort komt hierover meer informatie. Deze actie is vooral bedoeld voor woningeigenaren die serieus aan de slag willen met hun ​woning. De cash-back actie zal vooral worden ingezet in combinatie met een ‘adviesgesprek’. Een gesprek met een energiecoach valt daar zeker onder, dus de energiecoaches zullen op stap gaan met geld op zak.