Energie Actief Soest

Filmontbijt ‘I am Greta’

In 2021 organiseerden de filmgroep van Artishock en Energie Actief Soest geen filmavond, maar een duurzaam filmontbijt. Dat gebeurde op de Dag van de Duurzaamheid om 10 uur ‘s ochtends (10-10-10). De film “I am Greta” geeft een aangrijpend beeld hoe de 15-jarige scholiere Greta Thunberg uit Stockholm in zeer korte tijd uitgroeit van een tiener die eenzaam “schoolstaakt” tegen de muur van het Zweedse parlement tot een icoon van een tot miljoenen uitgroeiende jongerenbeweging.

Nog geen jaar later spreekt ze wereldleiders als Émmanuel Macron, Jean-Claude Juncker en António Guterres toe in conferentiezalen en paleizen over de hele wereld. Ze doet dat in felle confronterende boodschappen, het contrast met de beleefde maar nietszeggende beloften van hen is soms verbijsterend. Greta heeft het syndroom van Asperger omgezet in een grote kracht, maar de film laat ook zien wat voor belasting dat oplevert, zoals tijdens haar zeiltocht naar de klimaattop in New York in 2019.

In een nagesprek met een deel van de bezoekers werd van gedachten gewisseld over de vraag wat we zelf kunnen doen aan een duurzamer wereld. Hierbij kwam duidelijk naar voren dat het én-én is. Alle individuele burgers kunnen zelf veel in hun dagelijks leven veranderen. Maar daar hoort ook bij dat er systeemveranderingen nodig zijn, waaraan we allen ook bij kunnen dragen. Bijvoorbeeld via ons stemgedrag en deelname aan grotere veranderingsbewegingen. En via de beïnvloeding van onze banken en pensioenfondsen. Een interessant voorstel was het vormen van een lokaal “verduurzamingsfonds” waaraan inwoners van Soest kunnen bijdragen, mogelijk te koppelen aan de nieuwe energiecoöperatie Soester Energie. Helaas was het dit keer niet gelukt om de discussie aan te gaan met de jongere generatie, maar we zullen proberen dat wel te doen tijdens een verkiezingsdebat dat EAS samen met Artishock hoopt te organiseren voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022.

I am Greta: de film

Een prachtige en bijzonder roerende film over klimaat-activist Greta Thunberg. Dankzij unieke toegang tot haar leven, zie je het verhaal achter de bekende nieuwsfeiten. Een indrukwekkend, intiem en buitengewoon verhaal waar volharding, tragiek, levensgeluk en inspiratie op een manier samenkomen, zoals je zelden zag.

Een nogal serieus uitziende 15-jarige scholier zit elke dag, moederziel alleen en tegen de wens in van haar ouders, voor het Zweedse parlement. Ze staakt van school om de klimaat-crisis op de agenda van de politiek te krijgen. Zonder enig succes. Maar in de loop van deze weken sluiten andere leerlingen zich bij haar aan en worden haar video’s meer en meer gedeeld. Drie jaar eerder. Greta raakt in een diepe depressie na het zien van een film op school over hongerige ijsberen, orkanen en droogte. Ze stopt met eten en praten en wordt heel erg ziek. Pas als ze bedenkt dat ze er ook iets aan kan gaan doen, krijgt ze weer levensmoed. Met het groeien van haar actie, bloeit ze op en terwijl de wereld om haar heen ontploft en haar ouders soms staan te stuiteren van de zenuwen lijkt zij juist te ontspannen. Koppig, eigenwijs en intelligent als ze is, hebben haar ouders bijna geen vat op haar. Ze weet hoe ze het wil en ze wil het zelf doen. Wat volgt is een werkelijk ongelofelijk verhaal, dat Hollywood niet beter had kunnen verzinnen en die haar huiveringwekkende climax vindt in de zeiltocht die haar naar de VN-conferentie in New York moet brengen. Een film waar je diep geroerd weer uitkomt.

Gegevens filmmatinee

  • Datum: zondag 10 oktober 2021
  • 10.00 uur: Filmontbijt (inloop) aangeboden door Energie Actief Soest
  • 10.30 uur: Start film: I am Greta
  • Zweden 2020, regie Nathan Grossman, 102 minuten
  • 12.15 uur: Geprek n.a.v. de film