Energie Actief Soest

Science Lab 2021-2022

Science Lab is een parcours van energieproefjes. Leerlingen gaan in groepjes van 2 tot 3 op ontdekking en ervaren wat gevoelstemperatuur, isolatie en water besparen inhoudt. Door zelf de proef en de metingen uit te voeren wordt het een spannende ochtend maar ze hebben ook plezier in het spelen met de ballonautootjes en de elektrische wagentjes op lichtenergie of in en om het zonnehuisje. Andere voorbeelden zijn de waterbesparende kraan, zonnecollectoren, een vergelijking van het verbruik van gloei en spaarlampen met halogeen en LED verlichting. Tijdens de gehele ochtend worden de kinderen in aanraking gebracht met de vele kanten van de energietransitie, het verduurzamen en hun eigen ecologische voetafdruk.

Er schreven zich dit jaar maar liefst 15 Soester basisscholen in voor het ‘Science Lab’ de meeste met zowel een groep 7 als 8. Dat betekent dat wij meer dan 600 leerlingen zullen bereiken in dit schooljaar. In totaal gaat het om 27 ochtenden, verdeeld over de maanden november en december 2021 en april 2022. 

Science Lab in uitvoering

Science Lab wordt geleid door ervaren leerkrachten en ondersteund door 16 vrijwilligers van EAS. De leerlingen worden ontvangen op kinderboerderij de Veenweide. Na een inleiding van NME docent Rebecca Middelman van Stichting Balans gaan de leerlingen voorzien van werkbladen aan de slag. Handen uit de mouwen voor de kinderen want de meeste proeven kunnen zij met aanwijzingen van de vrijwilligers zelfstandig uitvoeren.

De schoolklassen worden begeleid door een docent en vaak ook door enkele ouders. Ook voor die volwassenen zijn de proefje leerzaam en vaak een eyeopener. Een goed voorbeeld is de proef afvalscheiding. Hierbij moeten de leerlingen door ons duchtig schoongemaakt “afval” scheiden in PMD, GFT, Rest en weet niet. Vragen als is dat koffiecupje nou GFT of PMD of geen van beide? En hoe om te gaan met diepvriesverpakkingen, dat hardplastic doosje is dat PMD en al die verpakkingen waar zowel papier, plastic en metaal in verwerkt is. Zelfs voor de bedenkers van deze proef was het een openbaring. Kassabonnetjes mogen sinds maart wel bij het papier! Wie weet dat?

Hopelijk gaat deze aankomende generatie met de opgedane kennis beseffen dat niet alleen het roer om moet, maar dat ieder individu op zijn of haar wijze kan en zal moeten bijdragen aan het halen van de doelstellingen van de energietransitie.

Samenwerken aan Science Lab

Samen met Stichting Balans/Kinderboerderij De Veenweide organiseert Energie Actief Soest Science Lab. Science Lab is gestart als initiatief van Balans/Kinderboerderij De Veenweide. In 2015 werd door Energie Actief Soest en Balans/Kinderboerderij De Veenweide voor het eerst samengewerkt aan het programma. Dat is erg goed bevallen en daarom is die samenwerking doorgezet en versterkt. 

In 2021-2022 helpen 16 EAS vrijwilligers in wisselende samenstelling de leerlingen bij het uitvoeren van de proefjes. De coördinatie is in handen van Frans van der Wiele.