Energie Actief Soest

‘Tomorrow’ inspireert: gesprek over toekomst Soest

De film ‘Tomorrow’ is een met een Cesar bekroonde documentaire, die (wereldwijd) projecten laat zien ‘op weg naar een duurzame samenleving’. Dat gebeurt in ‘hoofdstukken’, waarin achtereenvolgens wordt gekeken naar voedsel, energie, economie, democratie en onderwijs. De documentaire duurt twee uur en biedt handvatten voor een gesprek over de toekomst van de aarde.

Energie Actief Soest en Artishock kozen ervoor, in verband met de lengte van de film, om deze op twee opeenvolgende zondagavonden te vertonen. ​Per avond duurde de film dan ongeveer een uur. Na afloop was er een panel met een aantal actieve Soesters. Zij gaven de aftrap voor een gesprek over wat de film ons meegeeft voor Soest. Dat gebeurde onder het genot van een drankje en een hapje. 

‘Tomorrow’ in Soest

Op 8 en 15 oktober 2017 organiseerden Energie Actief Soest en de filmwerkgroep van Artishock twee filmavonden rondom de film ‘Tomorrow’. Een experiment dat mooie avonden opleverde. Met name de gesprekken na afloop van de film waren heel enthousiasmerend. De opkomst had van ons nog wel wat groter mogen zijn, gezien het belang van het thema. Daarom gingen we in 2018 op herhaling met The Inconvenient Truth, deel 2 van Al Gore. Hieronder kijkt gespreksleider Rob Swart terug op de filmavonden in 2017.

8 oktober: landbouw en energie

In de Franse film “Tomorrow” worden allerlei inspirerende lokale initiatieven getoond op verschillende plekken over de aardbol. Geen problemen, neen, oplossingen! Toen we  aan het team van het Filmhuis Artishock voorstelden rondom deze film gespreksavonden te organiseren, was men direct enthousiast! Al snel kwam de vraag op: ja maar, kunnen we die ideeën ook in Soest toepassen? Daarom vroegen we een aantal bekende en minder bekende Soesters om na afloop van de voorstelling hun visie daarop te geven. De eerste avond waren dat Göran Christiansson van Eetbaar Soest en de familie Wantenaar van het Derde Erf over het thema voedsel en Floris Bruning van Soft Energy en Gerrit Vledder van EAS over energie. Er gebeurt al van alles in Soest: eet duurzamer, beperkt energie of koop zonnepanelen, maar ook: sluit u aan bij een van de Soester initiatieven!​

15 oktober: Economie, democratie en onderwijs

Energie en soms ook wel voedsel zijn thema’s die veel mensen wel met duurzaamheid associëren. Dat is misschien minder het geval met economie, democratie en onderwijs. Maar de film liet zien dat ook die thema’s heel belangrijk zijn. Het zijn de economische activiteiten van bedrijven die momenteel vaak niet duurzaam zijn. Zonder aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs zullen onze kinderen later als ze volwassen zijn ook minder bereid  en in staat zijn om hun leven duurzaam in te richten. En is de huidige vorm van democratie wel optimaal om onze samenleving duurzamer in te richten? Annemiek Ramaekers (ondernemersladder Soest), Rebecca Middelman (Stichting Balans) en Marcel Adriani (wethouder duurzaamheid Soest) gaven hun visie op deze thema’s. En wat blijkt: er gebeurt al heel veel in Soest waar waarschijnlijk veel Soesters niet van op de hoogte zijn! En er is nog heel veel mogelijk. De huidige participatiemaatschappij vráágt niet alleen wat van ons als burgers, ze geeft ook kansen voor nieuwe sociale netwerken en kan een heleboel energie genereren om dingen echt te veranderen! En dat is hard nodig want de afspraken van het Parijse Klimaatakkoord vereisen echt een heel snelle transitie in de manier waarom we met energie omgaan.