In
samenwerking
met

Verkiezingsdebat 23 februari 2022

Soest gaat voor een energietransitie – maar voor welke?

Om deze vraag te beantwoorden organiseerde EAS op woensdagavond 23 februari samen met een aantal andere belanghebbenden uit Soest een verkiezingsdebat bij het Griftland College. Die plaats was gekozen omdat klimaatverandering en de energietransitie problemen zijn waar met name jongeren de rest van hun leven mee te maken zullen krijgen. Jean Heijl van Radio Soest fungeerde op bekwame wijze als gespreksleider. Eerder had hij al EAS organisator Rob Swart en twee leerlingen geïnterviewd op Radio Soest.

Namens de debatclub van het Griftland stelde Jinte de Jong de eerste vraag: hoe willen de partijen jongeren op concrete wijze betrekken bij de energietransitie? Ongeveer 75 deelnemers hoorden vervolgens de visies van de vertegenwoordigers van alle partijen. Wiebe Broekema (Soester Energie) bracht vervolgens een stelling in over grootschalige opwekking in de polder, een hekel punt in onze gemeente. Frederique Westenberg (EAS) vroeg welke concrete instrumenten de partijen willen gebruiken om inwoners hun  huizen te laten verduurzamen en Bas de Haas (Soester bedrijfsleven) wilde weten hoe de gemeente zon op dak van bedrijven gaat faciliteren.

De panelleden lieten in hun verschillende reacties blijken dat er wel degelijk iets te kiezen valt! Volgens een door de leerlingen georganiseerde poll voor en na het debat hadden de panelleden tenminste een deel van de bezoekers van gedachten doen veranderen. Enige minpunt was dat door een technisch probleem de live streaming van het debat mislukte. Wat gaat de politiek doen na de verkiezingen? Om op die vraag een antwoord te krijgen is EAS van plan met Raad en College later een vervolgactie te organiseren.

Samen werken aan energietransitie

Bij de energietransitie zijn er in Soest meerdere belanghebbenden. Daarom organiseerden we het debat samen met anderen:

  • De jeugd heeft de toekomst en daarom werd het debat gehouden samen met scholieren in de aula van het Griftland College.
  • Sinds kort heeft Soest ook een energiecoöperatie, Soester Energie, die aan de slag gaan met lokaal opwekken van duurzame energie.
  • De Bedrijven Management Organisatie (BMO) Soest helpt Soester bedrijven met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering
  • Radio Soest is een onmisbare schakel in de informatievoorziening van Soest, zeker rond de gemeenteraadsverkiezingen.