Energie Actief Soest

Warmtescans? Op de wachtlijst

Op dit ogenblik is het niet mogelijk om warmtescans uit te voeren. Dat heeft te maken met de te hoge buitentemperatuur. De leden van onze warmtescanwerkgroep kunnen u vanaf oktober 2021 weer helpen. U kunt zich dus wel aanmelden voor een warmtescan, maar u komt dan op een wachtlijst. U krijgt bericht als de scans dit najaar worden opgepakt. 

Warmtescans

Leden van Energie Actief Soest zijn opgeleid om met een infraroodcamera een warmtescan te maken van woningen. Met zo’n camera kunnen foto’s worden gemaakt van temperatuurverschillen. Aan de hand van zo’n warmtebeeldfoto  worden isolatie problemen zichtbaar en energieverlies via koudebruggen, luchtlekken en kieren

Warmtebeeldfoto

Op een warmtebeeldfoto wordt met een ‘lineaal’ weergegeven welke temperatuur verschillende oppervlakken hebben. Warmtebeeldfoto’s kunnen van de buiten- en van de binnenzijde worden gemaakt. Warmtescans kunnen alleen worden gemaakt in de periode tussen oktober en maart. Hieronder leest u er meer over.

Wat is nodig voor een warmtescan?

Voor een warmtescan is het nodig om temperatuurverschillen te kunnen zien. Daarom is het volgende van belang:

  • Een sterke stralingsbron, zoals de zon maar ook een koude hemel, vertekent het beeld. Door de zon wordt de schil van het gebouw warm. Een koude heldere hemel geeft reflectie van de koude in bijvoorbeeld ramen. Metingen worden daarom bij voorkeur in de avond of nacht uitgevoerd bij een bewolkte hemel.
  • Er moet voldoende temperatuurverschil tussen het gebouw en de buitenlucht zijn om aan de buitenkant nog voldoende temperatuurverschillen te kunnen meten. In de praktijk kunnen we goed meten bij een buitentemperatuur van ca 4 graden of lager.
  •  Er kunnen schijnbare temperatuurverschillen ontstaan door glimmende materialen zoals aluminium, zinken dakgoten, zinken regenpijpen, ed. Hiermee moet bij de opnames rekening gehouden worden.
  •  Warmte kan worden gereflecteerd. Soms zie je in bijvoorbeeld de ramen de reflectie van de warmte van de opnemer, uiteraard proberen we dit te voorkomen.
  • De verwarming van de woning moet voor de foto-opname op circa 22 graden gezet worden en alle vertrekken moeten worden verwarmd.
  • Ventilatieroosters moeten gesloten zijn.
  • Gordijnen moeten geopend zijn.

Hoe werken wij?

Als u zich aanmeldt voor een warmtescan, dan komt uw melding terecht bij de werkgroep Warmtescan. De werkgroep neemt contact met u op voor een afspraak om de opname te doen en een tweede afspraak om de resultaten te bespreken. Daarna krijgt u het rapport en alle foto’s die zijn gemaakt. We kunnen ook binnen opnames maken waarmee niet voldoende geïsoleerde plekken kunnen worden aangegeven of posities van warmtebronnen. Aanmelden kan via het Energieloket. Het aantal scans dat we kunnen doen is beperkt vanwege het aantal vrijwilligers dat ze kan afnemen. Het kan dus zijn dat u even moet wachten.

Aanmelden

Aanvragen van een warmtescan doe je met het inschrijfformulier op het Energieloket van Soest. Vul de gegevens in en vink ‘Een warmtescan’ aan. We nemen dan contact op.

Voor niets gaat de zon op

Interesse in een warmtescan van uw woning? Energie Actief Soest vraagt voor een warmtescan met beknopte rapportage een kleine bijdrage van €20,-. Deze bijdrage is bedoeld voor vervanging van de camera en een kleine vergoeding voor de vrijwilligers, die de scan afnemen.