Energie Actief Soest

Wijkaanpak Klaarwater

In een mooie samenwerking tussen de gemeente Soest, Wijk Bewoners Team Klaarwater en Energie Actief Soest werd in 2016 gestart met een wijkaanpak in de wijk Klaarwater. Alle woningeigenaren werden benaderd om energie te besparen. Met als motto ‘Op weg naar een comfortabel en energiezuinig huis’ kregen alle 650 woningeigenaren een brief met een vragenlijst. In die vragenlijst vragen over energiebesparende maatregelen in de huizen. 

Deze vragenlijsten werden vervolgens huis aan huis opgehaald door vrijwilligers van EAS. Dat werd een succes. Overal werden we vriendelijk ontvangen en maar liefst 109 woningeigenaren gaven een ingevulde vragenlijst mee omdat ze tips wilden over wat er in hun huis nog mogelijk is. Iedereen ontving inmiddels via de mail de beloofde tips.

Studenten onderzoeken woonwensen

Het project in Klaarwater werd onderdeel van een samenwerkingsproject met o33Energie, het (toenmalig) Energieloket van de gemeente Amersfoort. Dat leverde onder meer samenwerking op met een groep studenten van de Saxion Hogeschool. Zij voerden in 2016 verdiepingsgesprekken met maar liefst 58 woningeigenaren van jaren-70 woningen in Klaarwater. Met hun onderzoek wilden ze inzicht krijgen naar de woonwensen van de woningeigenaren in Klaarwater. Het eindverslag van hun onderzoek kunt u HIER downloaden.

Klaar met Klaarwater

Op 16 november 2017 rondde Energie Actief Soest haar inspanningen in de wijk Klaarwater af met een resultatenoverzicht en een bewonersavond. Bijna 40 woningeigenaren toonden belangstelling voor deze informatieavond over Het Nieuwe Wonen.

Tijdens de informatieavond werd teruggekeken op de resultaten van het onderzoek in de wijk met een   presentatie door Gerrit Vledder, lid van Energie Actief Soest en beheerder van het Energieloket. 

Evert ten Kate keek namens de Bedrijvenalliantie Energiezuinig Soest vooruit naar wat er aan vervolgstappen mogelijk is. Bijna alle aanwezigen gaven aan dat ze geïnteressseerd zijn in zo’n vervolg. Dat kwam er in de vorm van een Voorbeeldwoningenproject. Over dat project is meer te lezen op de website van de Bedrijvenalliantie.