Energie Actief Soest

Niet bij energiebesparen alleen

Energie Actief Soest is vooral actief op het gebied van energie. Maar we laten ons inspireren door het bredere thema ‘duurzaamheid’. Groene daken zou je wat dat betreft een ‘grensgeval’ kunnen noemen. Ze dragen vooral bij aan het opvangen van regenwater, maar ze zijn ook een ‘isolatiedeken’. Warmte vast houden in de winter en tegenhouden in de zomer. Bovendien blijken ze een prima combinatie met zonnepanelen. Die renderen het best op een koele ondergrond. Daarom hier wat meer informatie over deze bijzondere eend in onze bijt.

Ook uw dak groen?

Wat is een groen dak?

Met een groen dak wordt meestal een vegetatiemat van sedumplantjes bedoeld. Dit kan een mat zijn die je op je dak uitrolt, maar vaak ook wordt gewerkt met zogenaamde cassettes van 1 bij 1 meter die je op je dak kunt plaatsen. De mat of cassettes plaats je gewoon op je bitumen van het platte dak. Randen kun je afwerken met kiezelstenen. 

Wat zijn de voordelen van een groen dak?

Een groen dak isoleert, het vangt fijnstof en CO2 af en het zorgt ervoor dat het water geleidelijker wordt afgevoerd. Een extra voordeel is dat je platte dakbedekking langer meegaat. Daarnaast is het ook nog leuk om te zien en vaak een leuker uitzicht dan de zwarte dakbedekking van een plat dak

Kan een groen dak op ieder dak?

Een groen dak kan op platte en hellende daken worden toegepast. De helling mag niet al te steil zijn. Je kunt het toepassen op het dak van je huis, uitbouw of serre. Maar ook op bijvoorbeeld je schuurtje of garage. Belangrijk is wel dat de constructie van het dak stevig genoeg is. 

Regentonnen en compostvaten

De gemeente Soest stimuleert ook de aanschaf en het gebruik van regentonnen en compostvaten in de tuin. Als je een regenton of een compostvat aanschaft bij één van de deelnemende winkels en bedrijven in Soest en Soesterberg, dan krijg je van de gemeente het btw-bedrag (21% van de betaalde prijs) terug. Vraag naar het formulier bij de kassa.Deelnemende bedrijven:

  • Regentonnen & compostvaten: Welkoop Soest (Torenstraat 16, Soest), DAVO Doe het zelf centrum (Weteringpad 1, Soest), Vaarderhoogt (Dorresteinweg 72B, Soest)
  • Alleen regentonnen: Karweihuis Soesterberg (Rademakerstraat 5, Soesterberg), Tonnellerie Den Oude (www.tonnelleriedenoude.nl)

Gemeentesubsidie

De gemeente Soest betaalt (onder voorwaarden) voor een derde mee aan uw groene dak. Meer hierover op de website van de gemeente.

Waar kunt u terecht?

Heeft u interesse in een groen dak en wilt u meer weten? Bij de Bedrijvenalliantie Energiezuinig Soest is een bedrijf aangesloten, dat groene daken kan leveren. ​Hoe Energie Actief Soest aankijkt tegen samenwerking met lokale bedrijven leest u HIER.

In de Bedrijvenalliantie Energiezuinig Soest werken lokale bedrijven samen om woningeigenaren in Soest te ‘ontzorgen’ bij energiebesparing.