Energie Actief Soest

Klimaatverandering

Door de uitstoot van CO2 verandert ons klimaat. De zomers zullen warmer en natter worden. We zullen ook vaker te maken krijgen met extreem weer. Er valt dan in korte tijd veel regen, wat leidt tot problemen bij de afvoer van het water. Ook het KNMI  geeft aan dat het code oranje” is voor het klimaat.

Straten staan sneller blank

Een voorproefje van wat dit betekent hebben we in Soest in juli 2014 al twee keer mee gemaakt. Op 12 en 28 juli van dat jaar viel er veel regen in korte tijd. Straten stonden blank, en kelders liepen onder. Als we de CO2 uitstoot niet terugdringen, kunnen we nog extremere neerslag verwachten dan we nu hebben meegemaakt. 

De aarde wordt warmer…

Door de uitstoot van CO2 verandert ons klimaat. Hoe menselijk ingrijpen de temperatuur van de aarde heeft beïnvloed is goed te zien op de animatie die de NASA maakt van de temperatuurverandering tussen eind 1880 en 2017. Als u op de afbeelding hiernaast klikt, ziet u hoe de aarde opwarmde.

De kosten van klimaatverandering

Klimaatverandering brengt hoge kosten met zich mee. Denk hierbij aan het aanpassen van het rioleringsstelsel om het regenwater af te voeren. Maar ook het ophogen van dijken en aanpassen van verzekeringspremies voor waterschade aan opstal en inboedel. Op dit moment wordt er landelijk al 100 miljoen per jaar aan kosten gedeclareerd. (bron: Verbond van Verzekeraars). Daarnaast zullen we in de toekomst te maken krijgen met vluchtelingenstromen, omdat bepaalde delen van de wereld onleefbaar worden.

Wat kunt u zelf doen?

Wat kunnen we er zelf aan doen? Als u uw huis goed isoleert waardoor u minder energie gebruikt, verlaagt dit de CO2 uitstoot.  Ook energie uit duurzame bronnen (zonnepanelen, zonneboiler, warmte terugwin unit) helpt. En kiezen voor een ander type auto die minder/geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. En vaker de fiets pakken scheelt ook veel in de CO2 uitstoot.

Daarnaast kunt u zelf bijdragen aan het verminderen van wateroverlast in uw wijk. Dat kan door het aanleggen van een groen dak of door het afkoppelen van de afvoer van regenwater van het riool. Om dat te stimuleren heeft de gemeente Soest subsidieregelingen.

  • HIER leest u meer over subsidie voor het aanleggen van een groen dak.
  • HIER leest u meer over een regeling voor het afkoppelen van de afvoer van regenwater van het riool.