Energie Actief Soest

Resultaten wijkactie Smitsveen

Tussen 1 september 2021 en 31 maart 2023 was EAS penvoerder van het project Energie in Smitsveen‘. In die periode kreeg de ‘traditionele’ wijkatie van EAS een flinke facelift. HIER lees je daar meer over. Het resulteerde in twee gezamenlijke inkoopacties door bewoners. Op deze pagina zie je de voorlopige resultaten (tot december 2023)

Resultaten gezamenlijke inkoop drive-in woningen

Let op! Woon je in een drive in woning en wil je nog meedoen? Dat kan. Meld je HIER dan aan.

In 2022 heeft Energie Actief Soest de wijkactie voor verduurzaming van de Drive-In woningen in Smitsveen (o.a. Valeriaanstraat, Weegbreestraat, Varenstraat) gestart. In totaal staan er ruim 450 van deze woningen in Smitsveen. In het eerste kwartaal van 2023 en in het derde kwartaal van 2023 zijn informatiebijeenkomsten georganiseerd door EAS waar bewoners uitgebreid geïnformeerd zijn over de mogelijkheden voor verduurzaming van hun woning. Ook zijn resultaten van een aantal warmtescans gepresenteerd. Op 16 oktober 2023 heeft EAS het verduurzamingsproject aan een groep van zes actieve bewoners overgedragen, die het project dragen en uitvoeren. Externe projectcoördinator is Judith de Pagter via EAS.

Op dit moment leggen de leden van het buurtteam de laatste hand aan het ophalen van informatie en offertes van diverse leveranciers. In de tweede week van januari 2024 vindt er een bewonersbijeenkomst plaats waarin elk lid van het buurtteam dat voor het opvragen van de offertes verantwoordelijk is, uitleg gaat geven met een presentatie. Bewoners kunnen vragen stellen. Daarna gaan we aan de slag met het inplannen van afspraken voor maatwerkoffertes tussen bewoner en leveranciers.

Resultaten gezamenlijke inkoop houtskeletwoningen

Vanaf de zomer van 2022 tot eind september 2022 heeft Energie Actief Soest de bewoners van de 70 houtskeletbouwwoningen aan de Amnestylaan en Eigendomweg enthousiast gemaakt om met verduurzaming van de woningen aan de slag te gaan.

Vanaf begin oktober 2022 hebben aanvankelijk twee en later drie bewoners zich sterk gemaakt voor de organisatie van gezamenlijke inkoop. De resultaten staan in de tabel hierboven  Eind 2023-begin 2024 gaat er nog energie gestoken worden in een zoektocht naar warmtepompen.

Het project heeft naast de concrete verduurzamingsresultaten ook gezorgd voor meer verbinding tussen de bewoners met als resultaat een succesvolle nieuwjaarsborrel in de speeltuin van Amnestylaan op 7 januari 2023. Die wordt herhaald in 2024. En van de kant van de bewoners is er veel enthousiasme en ook dankbaarheid. Veel deelnemende bewoners waren anders niet begonnen aan verduurzaming van hun huis.