Energie Actief Soest

Duurzame drive-in woningen 

In de wijk Smitsveen staan 460 drive-in woningen. Die zijn eind jaren 60 gebouwd. Veel woningen zijn toe aan onderhoud. Een mooie kans om samen te werken aan verduurzaming. EAS bracht bewoners samen. Hieronder lees je er meer over. Tijdens een laatste informatieavond op 25 september 2023 droeg EAS het project over aan 5 bewoners. 37 Bewoners hebben plannen om in totaal ruim 100 maatregelen te nemen. Meedoen kan nog!

Wijkactie Smitsveen 2021-2023

Sinds 2017 is een jaarlijkse wijkaanpak een belangrijk onderdeel van het werk van Energie Actief Soest. In verschillende wijken in Soest  hielpen we bewoners sindsdien om hun woning energiezuiniger en comfortabeler te maken. (HIER lees je meer over de wijkaanpak en de resultaten). Bij iedere wijkactie leerden we wat, maar tijdens onze laatste wijkactie in Smitsveen het meest.

In 2021 startten we met onze ‘traditionele’ aanpak: huis aan huis een brief en vragenformulier in de bus bij alle (in Smitsveen 650) grondgebonden koopwoningen. Op dat formulier konden bewoners aangeven welke verduurzamingsmaatregelen ze al hadden genomen in hun woning. De vragenformulieren haalden we een week later huis aan huis weer op. Ruim 100 bewoners deden mee. (Kijk HIER voor de resultaten). 

Ondertussen was op 1 september 2021 een project ‘Energie in Smitsveen’ gestart (zie www.energie-in-smitsveen.nl), waarmee we ook mensen met een kleine(re) protemonnee wilden meenemen. Dat deden we vooral door ons te richten op huurders. Maar het bood ook extra nieuwe inzichten op voor acties onder eigenaren. In eerste instantie klopten  bewoners van de ruim 70 houtskeletwoningen aan de Amnestylaan en de Eigendomweg aan de deur voor ondersteuning. Zij wilden kijken of ze samen meer voor elkaar konden krijgen dan afzonderlijk. EAS hielp ze op weg. HIER lees je er meer over.

Dat succes smaakte naar meer en daarom gingen we vervolgens aan de slag met alle 460 drive-in woningen. Ook daar bleek dat je met een aanpak samen met bewoners veel meer voor elkaar krijgt. We organiseerden meerdere inwonersbijeenkomsten en zo’n 40 mensen wilden samen aan de slag. HIER lees je er meer over. Op 28 september 2023 droegen we het project over aan de bewoners. Daarover lees je meer in het kader bovenaan deze pagina.